Kakav majstor
0

Gary Oldman u Appleovoj seriji “Slow Horses” predvodi disfunkcionalne MI5 agente

Piše: Ines Mrenica
Serija "Slow Horses" adaptacija je romana Micha Herrona, a uloge su povjerene trostrukom oskarovcu Garyju Oldmanu, Kristen Scott Thomas i Jonathanu Priceu. Ubitačnu ekipu upotpunjuje Mick Jagger, koji je napisao pjesmu za seriju.

Na streaming servisu Apple TV+ početkom mjeseca osvanula je igrana serija o propalim britanskim špijunima. Zapravo, bilo bi adekvatnije seriju okvalificirati kao antišpijunsku, jer donosi sve ono što nikada nećete vidjeti u filmovima o James Bondu. Projekt "Slow Horses" u televizijski prostor donosi dašak nesvakidašnjeg, one ljude čije karijere uglavnom ne pronalaze svoje mjesto u senzacionalnim filmskim pričama. Oni su šlampavi agenti MI5, koji od svih predispozicija da se bave tako delikatim poslom, uglavnom imaju samo volju, a ni ona im nije na zavidnoj razini.

Prva epizoda britanske igrane serije "Slow Horses" započinje antiterorističkom akcijom na aerodromu Heathrow, gdje River Cartwright (Jack Lowden) pokušava spriječiti Azijata s crnim ruksakom na leđima da izvrši masovni pokolj. Kako su agenti toliko nesposobni da metu koja ima bijelu majicu i plavu košulju zamijene za onu koja ima bijelu košulju i plavu majicu, akcija završava katastrofalno, s prstom teroriste na okidaču bombe. Riječ je, na svu sreću, o vježbi, iz koje će najgori agenti završiti u timu grintavog Jacksona Lamba (Gary Oldman). Ali, da je to bila samo vježba, saznat ćemo nešto kasnije.

Gary Oldman u seriji
Gary Oldman u seriji "Slow Horses"

Šefa tima Slough House (u kojem završavaju svi oni koji su se osramotili velikim i skupim pogreškama) upoznajemo tako što ga zatičemo u njegovom domu, dok spava na kauču. Iznenadno puštanje vjetrova probudit će starog agenta iz sna, koji snove "u službi njezinog veličanstva" sniva u poderanim čarapama. Potom zalazimo u prve tri od ukupno šest epizoda, koliko standardno traju britanske kriminalističke drame, što je nekako idealna struktura da se priča prođe kroz sve svoje razvojne tačke, a karakterizacija likova bude pristojno izvedena.

Odnosi u radnom okruženju su loši, a "konji spori". Najgori među njima je škart agent River Cartwrightt koji je zamijenio boje majice i košulje Azijata na Heathrowu i tako fiktivno pobio ili osakatio četristotinjak ljudi. Iako je njegov djed prekaljeni agent (Jonathan Price) River dane provodi u sramoti, uglavnom prepisuje razgovore s mobitela, ali kada jedan momak bude otet, a otmičari mu uživo na internetu zaprijete da će mu odrubiti glavu, agent vidi priliku da se iskupi. Žrtva nije onakva kakvom se čini, a kako sat otkucava i pogubljenje biva sve izvjesnije, River otkriva da svi uključeni u čin imaju vlastiti plan. Istovremeno počinje ključati psihološka drama u kojoj je posebno nervozna zamjenica direktora organizacije Diana Taverner (Kristen Scott Thomas).

Insert iz serije
Insert iz serije "Slow Horses"

"Slow Horses" je priča koja nam pokazuje skriveno lice britanskog društva, ono koje kreiraju beskrupulozni političari, novinari spremni na sve i ljudi koji ih trpe. Serija obiluje akcionim scenama, čija napetost uglavnom završi traljavim neuspjehom. Ono što na prvu djeluje banalno, postepeno uranja u ono što se zove stvarnost.

Serija izvrće sve stereotipe na kojima počiva televizijske i filmska kriminalistika. U tom će pravcu sasvim sigurno ići i pojavljivanje dežurnog glumca za uloge likova s tvrdim engleskim akcentom, a to je ona koju je odigrao Rade Šerbedžija. Peta epizoda je objavljena danas, a najuspješniji regionalni glumac u seriji će se pojaviti, kako je najavljeno, u ulozi Rusa Nikolaja Katinskog, dvostrukog špijuna za kojeg se ispostavi da nije ono što se u prvi mah čini.