"Bio je dio nas"
89

Francuska odala nacionalnu počast glumačkom velikanu Jean-Paulu Belmondu

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Dan uoči sahrane slavnog francuskog glumca Jean-Paul Belmonda, u Parizu je organizovan svojevrsni ispraćaj uz nacionalne počasti koje se koriste samo za osobe koje su imale posebno mjesto u francuskoj historiji.

Francuska se od ponedjeljka oprašta od Belmonda, ikone francuske, ali i svjetske filmske scene, a danas je na trgu u Parizu priređen poseban ispraćaj kojem su prisustvovale brojne poznate ličnosti, ali i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Između ostalog, Macron je održao govor pored lijesa Belmonda te je istakao kako je Belmondo bio posebna osoba.

"Volimo Belmonda jer je on poput nas. On je zvijezda francuske kinematografije bez premca i osoba uz koju smo odrastali, od filma do filma", rekao je Macron.

Pored brojnih poznatih ličnosti, Belmondu su odale počast i hiljade građana koji su se okupili izvan trga kako bi bar na neki način ispratili događaj putem velikih led ekrana koji su postavljeni posebno za ovu namjenu.

"Važno mi je da sam ovdje. Opraštam se od nekoga ko je bio tu od mojih adolescentskih dana", rekla je 66-godišnja penzionera Brigitte Ratou.

Posljednji put, nacionalna počast zbog smrti osobe u Francuskoj je odana bivšem predsjedniku države Jacquesu Chiracu 2019. godine.

[TWITTER]1435996227888459785[/TWITTER]

Sahrana slavnog glumca Jean-Paul Belmonda obavit će se u petak uz prisustvo užeg kruga porodice.

Podsjetimo, Jean-Paul Belmondo preminuo je u ponedjeljak u 88. godini života. Bio je zvijezda francuskog novog vala, nakon što je očarao publiku i kritiku ulogom u filmu "Do posljednjeg daha" iz 1959. godine.

Harizmatični glumac koji je često sam izvodio zahtjevne scene na filmskim setovima bez pomoći kaskadera, tokom šezdesetih godina prošlog stoljeća okrenuo se komercijalnim filmovima i komedijama kao što su "Čovjek iz Rija" što mu je donijelo veliku popularnost.

Nakon sedmogodišnje pauze zbog pretrpljenog moždanog udara, vratio se 2008. glumi ulogom u filmu "Un homme et son chien".