Film/TV
0

"Foxfire: Ispovijedi ženske bande" od 5. decembra u bh. kinima

Tropik flm & video, vodeći distributer nezavisnih filmskih naslova svjetske produkcije, u okviru programa "Evropa u kinu" na redovnom repertoaru multipleksa Ekran od četvrtka, 5. decembra, predstavlja filmsku adaptaciju nagrađivanog bestselera Joyce Carole Otesa "Foxfire: Ispovijedi ženske bande".
Ovo je priča o nekoliko otuđenih tinejdžerki iz malog grada, u koje burno reaguju na mržnju prema ženama zajedno čineći nasumično djela vandalizma i nasilja. U nasilnoj poslijeratnoj kulturi 50-tih godina prošlog vijeka kojom upravljaju muškarci grupa djevojaka se ujedinjuje u bandu, tajno društvo u koje primaju jedino žene koje se međusobno prepoznaju po tetovaži plamena na ramenima članica.

Odlučne da više neće podnositi diskriminaciju zbog toga što su siromašne i što su žene, kreću na osvetnički pohod u želji da ostvare svoj san: život po vlastitim pravilima i zakonima, bez obzira na sve. Ljepota postavke filma je u tome što je režiser Laurent Cantet angažovao grupu amaterki da glume članice djevojačke bande. Glumica Katie Coseni je za svoje prvo pojavljivanje na filmu nagrađena je na prošlogodišnjem San Sebastian Film Festivalu.

Tropik film i video započinje sa prikazivanjem filma ‘Foxfire: Ispovijedi ženske bande” u multipleksu Ekran Zenica od četvrtka, 5. decembra, u sklopu programa "Evropa u kinu" u redovnim terminima 18:30 i 21:00 sat.