Uskoro u kinima
44

"Ford v Ferrari" je film za istinske zaljubljenike u automobile i oktanski adrenalin

Piše: Ines Mrenica
U kina 14. novembra stiže film "Ford v Ferrari" snimljen prema istinitom događaju o trostrukoj pobjedi Forda modelom GT40 1966. godine nakon šestogodišnje dominacije Ferrarija na čuvenoj utrci izdržljivosti 24 sata Le Mansa.

Trka 24 sata Le Mansa je najstarija trka izdržljivosti sportskih automobila na svijetu i održava se od 1923. godine. Nakon što su Tom Cruise i Brad Pitt neuspješno pregovarali o ulogama u filmu, Matt Damon se našao u ulozi konstruktora Carrolla Shelbyja, dok Christian Bale igra lik vozača Kena Milesa. Zajedno s trkaćim modelom GT40 stvorili su sve preduvjete za trijumf Fordovog bolida na legendarnoj francuskoj pisti i ispisali novo poglavlje u istoriji autoindustrije.

Muški šovinizam u saobraćaju, obrtni momenti i potrošnja goriva te oktanski adrenalin sastojci su recepta za dobru akciju na filmu. Najtežom trkom na svijetu, u kojoj se vozači smjenjuju u automobilu u 24-satnoj vožnji bio je opsjednut i Steve Mcqueen, najslavniji glumac iz šezdesetih koji je pokazivao strast prema trkaćim odijelima i automobilima. "Le Mans" (1971.), film koji je snimio nakon "Bullita" i "Afere Thomasa Crownea" propao je na kinoblagajnama, ali je danas omiljen među ljubiteljima automobilskih trka. U filmu se vrlo malo govorilo, sadržavao je autentične snimke trke iz prethodne godine, a McQueen je igrao Amerikanca Delaneyja koji je vozio Porsche i također se utrkivao s Ferrarijem. Neuspjeh i muke slavnog glumca prikazani su u dokumentarcu iz 2015. godine "Steve McQueen: The Man & Le Mans".

Možda nikada niste razmišljali o tome, ali u nekim filmovima vozilice imaju gotovo status glavnog lika, kao što je bio slučaj sa čuvenim crvenim autobusom Krstića i sina u komediji "Ko to tamo peva" ili fićom u legendarnom filmu "Nacionalna klasa" iz 1977. godine, koji je režirao Goran Marković. Priča je to o Branimiru Mitroviću Flojdu i njegovom žutom "fići”, čiji je neostvareni san da vozi super brzi Fiat 132 koji mu je obećao budući tast. Flojda je igrao Dragan Nikolić koji nije vozio trkaće scene, već je to radio dubler Pavle Komnenović, najveći balkanski kolekcionar automobila iz "domaćih" filmova, kojeg je revija Auto Magazin 1981. godine proglasila najboljim vozačem SFRJ.

Posljednji film koji popularizira automobilizam i služi kao dobar primjer utrkivanja i popularizacije automobilizma putem filma jeste "Rush” (2013.) koji govori o čuvenoj trci Formule 1 u kojoj je nastradao Niki Lauda. Smješten u glamurozno doba Formule 1, ovaj film predstavlja nevjerovatnu priču o rivalstvu engleskog playboya Jamesa Hunta i austrijskog perfekcioniste Nikija Laude. Lauda je 1971. godine ozbiljno nastradao na stazi Formule 1, kada je ostao bez pola lica usljed izloženosti plamenu, a jedva je izvukao živu glavu od trovanja toksičnim plinovima. S druge strane, James Hunt je objasnio da adrenalin koji pruža blizina smrti daje paradoksalnu emociju. “U blizini smrti zapravo se osjećam najviše živim”.

Nezaboravan je i film "Days of Thunder" (1990.), priča o putu talentovanog mladića koji želi postati najbolji vozač autoutrka. Priča je spojila Nicole Kidman i Toma Cruisea, u filmu "Dani grmljavine" se može vidjeti niz sportskih Nascar automobila, a i upoznajemo se s Daytonom 500, najpoznatijom svjetskom trkaćom stazom.

Komunikacijsku moć filmske industrije davno su zamijetili ljudi iz advertisinga pa su počeli namjenski pozicionirati određene modele automobila u filmove. Godine 1963. tadašnji James Bond Sean Conery susreo se s Astonom Martinom DB5 u filmu "Goldfinger". O ovom modelu se puno pričalo, ne samo zbog njegove bezvremenske ljepote već i gadgeta poput radarskog ekrana, rotirajućih tablica, pištolj ladice ispod sjedišta i, naravno, katapultirajućeg sjedišta pritiskom na mjenjač. Ovaj ljepotan je razbijen u filmu, a razvoj Aston Martina smo pratili kroz više od dvadeset filmova o agentu s dozvolom za ubijanje.

U filmu "The Italian Job" iz 1969. godine učestvovala su tri minija u "Union Jack" kombinaciji boja i predvođeni Michaelom Caineom su pravili haos na ulicama italijanskog grada Torina, vozili se po sistemu kanalizacije, javnim trgovima i ometali svadbe. Film je mnogo doprinio popularizaciji Mini Coopera koji će kasnije voziti i najslavniji britanski komičar s plišanim medvjedićem Mr. Bean. "The Italian Job" je doživio i svoj remake 2003. godine. Najdalje je otišao Clint Eastwood, koji je čak svoj film nazvao po modelu automobila "Gran Torino".

Automobil koji je došao glave gospodinu Rajkoviću i zbog kojeg Mirko dobija batine jer je "raskant’o mašinu" nezaobilazan je filmski T model. Najčuveniji i najprodavaniji Fordov model ima jednu od glavnih "uloga" u "Maratoncima", a i logično je da opsukni Topalovići voze model s oznakom "T".

Nismo sigurni da li Bog vozi Mercedes, ali je sigurno da se isključivo u njemu vozio Tito. Koliko su moćni automobili pokazat ćemo vam na primjeru jednog koji je nanio povrede nazaboravnom vladaru, a ostao bez sankcija. Tito je, pored toga što je gajio neizmjernu ljubav prema filmu i filmskim zvijezdama, volio i automobile. Njegova ljubav prema automobilima nije se pojavila tek kada je postao maršal. Neposredno prije Prvog svjetskog rata je radio u njemačkoj tvornici Benz, ali i u Daimleru, gdje je navodno bio i test vozač.

U čast kultnim filmovima i ikoničkim vozilima koja su u njima korištena, španski dizajner Jesus Prudencio napravio je seriju postera koje je nazvao "Automobili i filmovi". Prudencio je ovim radovima spojio svoje dvije strasti: onu prema automobilima i onu prema filmovima potrudivši se da nas podsjeti na neke od čuvenih četverotočkaša koje smo gledali u filmovima prethodnih decenija. U nastavku pogledajte kako i kojim se naslovima poigrao.

Koliko se međusobno promovišu i koliko marketinški svijet želi ljude iz svijeta filma, pokazat ćemo vam na primjeru saradnje jedne američke automobilske industrije s oskarovcem Mathewom McConagheyjem. Jedno od vodećih glumačkih lica današnjice, glumac koji je dobio Oscara za ulogu u filmu "Dallas Buyers Club" sarađuje s američkom automobilskom kompanijom Lincoln. U filmu "The Lincoln Lawyer" glumi advokata koji glavninu svojih poslova, uglavnom vezanih za podzemlje, završava u automobilu. McConaghey se pojavio u nekoliko reklamnih oglasa za Lincolnove modele, koji su izazvali veliko oduševljenje u američkoj industriji zabave.

I posljednji, ali ne i najmanje bitan automobil koji se pojavljivao i pojavljuje na filmu jeste legendarna VW Buba. "Herbie the Love Bug" iz Disneyjevog filma iz 1968. godine je Buba koja ima srce i emocije te može voziti sama. Svom vlasniku priskrbljuje puno problema, a i zaljubljuje se u jednu Lanciju. Herbie je poslužio kao inspiracija za megapopularni serijal animiranih filmova "Cars" za kojim lude dječaci širom svijeta, jer su to automobili kojima je udahnut život. Zanimljivo je da je Bubu vozio i Jack Nicholson u hororu "Isijavanje".