14. izdanje
0

FISFF na Sardiniji: OFF predstavio ovogodišnji festival i filmski market

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
Na italijanskom otoku Sardinija u toku je 14. izdanje Figari International Short Film Festivala i Short Film Marketa, na kojem ove godine kroz segment industrije sudjeluje i OFF Pro Film Market, odnosno Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo.

Direktor Festivala, Kenan Musić na otvaranju market sesija predstavio je nadolazeće izdanje Telemach OFF-a te predstavio OFF Pro Film Market i njegov značaj, ali i zašto zasluženo nosi titulu najvažnijeg marketa za kratki film u ovom djelu Evrope.

Filmski Market u sklopu Figari Film Festivala okupio je poznata mlada imena iz svijeta filma, od kojih je i nekoliko njih koji su svoje početke imali na OFF-u još 2017. godine. 

Pored sudjelovanja u market programu FISF-a, Kenan Musić je i dio žirija za nacionalni i regionalni film, zajedno sa Christianom Avilesom, mladim rediteljem iz Španije čiji je prvi kratki film bio prikazan u sklopu Berlinale Shorts 2023.godine, a potom nominovan za najbolji evropski kratki film. 

FISFF jedan od najznačajnijih italijanskih festivala za kratki film koji svake godine okuplja na desetine mladih producenata, autore i reditelja iz cijele Italije i regije te države s kojima se ostvaruju koprodukcije.

Upravo tu priliku iskoristio je i direktor Festivala, Kenan Musić, koji je na prezentaciji OFF-a pozvao nezavisne producente da posjete Sarajevo te da snimaju u Sarajevu ističući da je Sarajevo UNESCO grad filma.

Pored toga, Musić je istakao kako se ovogodišnji OFF Pro Film Market održava pod pokroviteljstvom Francuske Ambasade i Francuskog Instituta u BiH te da je zemlja u fokusu Francuska. Također, pozvao je italijanske autore da sudjeluju u marketu te posebno obrate pažnju na prijavu projekata u razvoju za 2025.godinu kada će zemlja u fokusu biti Italija.

FISFF će biti zatvoren u utorak 18.juna dodjelom nagrada.