Film/TV
78

Filmu "12 years a slave" Oscar za najbolji film, McConaughey najbolji glumac

Klix.ba
Lupita Nyong'o, najbolja sporedna glumica
U noći sa nedjelje na ponedjeljak održana je 86. ceremonija dodjele filmske nagrade Oscar. Filmu "12 Years a slave" dodijeljen je Oscar za najbolji film.

Drama koja govori o Solomonu Northupu, slobodnom afroamerikancu koji je kidnapovan i prodan u ropstvo, osvojio je tri nagrade, najbolji film, najbolja sporedna uloga (Lupita Nyong'o) i najbolja adaptacija priče (John Ridley).

Brad Pitt, jedan od producenata filma, kazao je da svi zaslužuju živjeti, a ne samo preživjeti.

"Ovo je za sve one ljude koji su osjetili ropstvo i 21 milion onih koji su i danas robovi", kazao je Pitt.

Film "Gravity" osvojio je sedam Oscara, uključujući i nagradu za režisera Alfonsa Cuarona.

Film "Dallas Buyers Club" osvojio je tri nagrade, uključujući i dvije u kategoriji glume: za najboljeg glumca Matthewa McConaugheyja i Jareda Letoa za najboljeg sporednog glumca.

Kao što se moglo očekivati, Cate Blanchett osvojila je Oscara za najbolju glumicu u filmu Woodyja Allena "Blue Jasmine".

Za najbolju pjesmu Oscara je dobila "Let It Go" iz animiranog filma "Frozen".

"The Great Gatsby" je osvojio dva Oscara, za produkcijski dizajn i kostimografiju. Talijanski film "The Great Beauty" Paola Sorrentina osvojio je Oscara za najbolji strani film.

Za najbolji dokumentarni film proglašen je "20 Feet from Stardom" Morgana Nevillea, Gila Friesena i Caitrin Rogers.

Ostale nagrade:

Najbolja kostimografija: "The Great Gatsby" Najbolja šminka: "Dallas Buyers Club"

Najbolji kratkometražni animirani film: "Mr. Hublot" Najbolji specijalni efekti: "Gravity" Najbolji kratki film: "Helium" Najbolji kratki dokumentarni film: "The Lady in Number 6: Music Saved My Life" Najbolji zvuk i montaža zvuka: "Gravity" Najbolja fotografija: "Gravity" Najbolja montaža: "Gravity" Najbolji produkcijski dizajn: "The Great Gatsby"