Tuzlascope 2020
28

Filmski seminar za srednjoškolce u sklopu manifestacije 16. Dani Mladih Tuzle

L. K.
U sklopu manifestacije "16. Dani Mladih Tuzle" održat će se filmski seminar u okviru projekta "Tuzlascope 2020".

Prošle godine je Udruženje "Mladi Tuzle" u okviru projekta "Tuzlascope 2018" imalo premijeru filma "Od gnijezda do zvijezda" nastalog u vlastitoj produkciji u kojem su članovi izučavali temu međuvršnjačkog nasilja. Nakon što je film naišao na pozitivne reakcije publike, posebno kod učenika različitih škola u Tuzli, članovi Udruženja su odlučili nastaviti širiti pozitivnu poruku koju je film prenio ranijim učenicima, pričati o toj temi i tako nastaviti projekat.

Ove godine je Udruženje pokrenulo projekat "Tuzlascope 2020" u kojem će koristeći ranije iskustvo pri snimanju filma animirati srednjoškolce iz pet različitih sredina Tuzlasnkog kantona da i oni u svojim školama snime jedan kratki film. S obzirom na to da je mnogo osnovnih i srednjih škola grada Tuzle pogledalo film "Od gnijezda do zvijezda", u nastavku projekta, cilj je ići van granica grada i u projekat uključiti učenike srednjih škola iz Gračanice, Lukavca, Sapne, Kalesije i Živinica.

Po dva učenika iz ovih pet škola će doći u Tuzlu i prisustvovati dvodnevnom seminaru na temu: "Jezik filma u svrhu prevencije međuvršnjačkog nasilja". Na seminaru će učenici učiti kako da, koristeći amatersku opremu, uz minimalna sredstva nakon odrađenog istraživanja o međuvršnjačkom nasilju u svojim školama, sa svojim vršnjacima snime jedan kratki film, koji će biti dovoljno kvalitetan da prenese snažnu poruku. Nakon snimljenog filma učenici će isti prikazati u svojim školama, a nakon toga Udruženje "Mladi Tuzle" će organizovati večernji događaj u Dvorani Kaleidoskop, gdje će prikazati sve filmove nastale kao rezultat seminara. Kao i "Tuzlascope 2018", "Tuzlascope 2020" sufinansira Fondacija tuzlanske zajednice. Predavači su Amila Beširović, master dramski i audio vizuelni umjetnik Adnan Mujkić, magistar umjetnosti glumac Adnan Džekić, student produkcije.

Podsjećamo, manifestacija "16. Dani Mladih Tuzle" trajat će do 29. marta, a rezervacije za sve događaje možete izvršiti putem broja telefona 061 365 800.