Film/TV
0

Filmski nastavci koji su stigli prekasno

Sarajevo-x.com
Mnogo je filmova koji nisu zaslužili da dobiju svoje nastavke, ili su nastavci došli prekasno. Na jednom američkom blogu pronašli smo listu deset filmskih nastavaka koji su došli prekasno, a mi smo ovom prilikom izdvojili prvih pet.

5. Son of the Mask

Original: 1994 Nastavak: 2005

Film “The Mask” je možda zaslužio Oscara za najbolji soundtrack i za čitav niz zanimljivih fraza, ipak činjenica je da je “Son of the Mask” najgori film svih vremena. I to ne “jedan od najgorih” nego najgori film svih vremena. Za ne povjerovati je da bi se jedan film mogao naći u paru sa filmom “Master of Disguise” ili “Rollerball”.

4. Dirty Dancing: Havana Nights

Original: 1987.

Nastavak: 2004.

Da! Bilo je samo pitanje vremena. Napravili su film koji utjelovljuje sve što je odlično u vezi sa osamdesetim godinama, ali u novom milenijumu. Sasvim je nebitno što se niko iz originalne glumačke postave (osim Patricka Swayzeja u ulozi instruktora plesa!) ne pojavljuje u filmu, što isti pisci kao ni brojni drugi nisu radili na ovom projektu. Bitno je da ovaj filmski nastavak ima iste dvije riječi u nazivu, “dirty” i “dancing”.

3. Sylvester Stallone, 2006-2008.

Original “Rocky”: 1990., original “Rambo”: 1988. Nastavci: Rocky Balboa: 2006.; Rambo: 2008.

Bloger koji je sačinio ovu listu se prisjeća talk showa iz 2006. godine, kada je glumac izjavio da lik i slava Rockyja očajnički podsjećaju na Stalloneovu karijeru, koja je u najmanju ruku bila mučna. Autor redaka dodaje da nije siguran kako se glumčev lični život mogao ogledati u liku Ramba koji ubija gomile terorista iz jugoistočne Azije. A neizvjesno je kako će Stallone opravdati nastavak “Over The Top”, najavljen za 2010. godinu.

2. Blues Brothers 2000

Original: 1980. Nastavak: 1998.

“Simpsonovi” su u velikoj mjeri sumirali ovaj film (i karijeru Jima Belushija) u epizodi pod nazivom “Thirty Minutes Over Tokyo” u sceni kada Belushi, u toku snimanja scene u avionu uzvikuje: “Toga! Toga! Toga! 2000!”, a sve vrijeme ga prati filmska ekipa.

1. The Godfather III

Original: 1972., drugi dio: 1974. Treći dio: 1990.

Za kraj izdvojilii smo ono što je, po riječima blogera, nezamislivo. Nagrada Oscar pripala je filmskom nastavku. Niko ne bi mogao ni zamisliti, kako ističe bloger, da bi se ovaj film mogao naći na listi, ali priča je dobila novi pravac i dokazalo se da filmski nastavci ne moraju biti obavezni produžeci originala, osmišljeni kako bi izmamili novac od publike koja čezne da vidi nešto odranije poznato. Odlična stvar, u svakom slučaju.