Film/TV
0

Filmski festival u Puli

FENA
Najstariji hrvatski filmski festival, Festival igranog filma u Puli, koji je londonski The Guardian 2005. godine proglasio jednim od tri najbolja i najspektakularnija festivala na otvorenom u svijetu, održat će se ove godine 54. put, i to od 12. do 21. jula sa devet filmskih programa.

Prvi put u izdvojenom terminu prije nacionalnog programa, od 12. do 15. jula, na atraktivnoj lokaciji na pulskom Kaštelu i u dvorani Circolo biti će prikazivani filmovi iz međunarodnog natjecateljskog programa Europolis-Meridijani u kojem se očekuju neka od najboljih recentnih ostvarenja evropskog i svjetskog filma u izboru umjetničkog direktora Zlatka Vidačkovića.

Od 15. do 21. jula Festival se seli u Arenu, kultno mjesto večernjih projekcija pod zvjezdanim nebom, gdje se u Nacionalnom programu očekuje najmanje šest hrvatskih dugometražnih igranih filmova, a očekuju se i najveći inostrani hitovi.

Pulski festival će prvi put imati regionalni Jadranski program u kojem će biti predstavljene kinematografije jadranskih zemalja: Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije. Regionalni program će biti sajamskog tipa, te će svaka od navedenih kinematografija biti pozvana da se predstavi putem inserata iz recentnih filmova, najboljeg cjelovečernjeg filma, tiskovne konferencije i predstavljanja uz film vezanih materijala: filmskih knjiga, časopisa, brošura, DVD-ova i CD-ova.

O nagradama u takmičarskom programu Europolis-Meridijani odlučivat će Ocjenjivački sud čija je predsjednica Eva Zaoralova, umjetnička direktorica festivala u Karlovym Varyma, a članovi Serge Sobczynski, direktor programa "Tous les Cinemas du Monde" festivala u Cannesu, Roland Rust, umjetnički ravnatelj festivala istočnoevropskog filma u Cottbusu, Ana Maria Percavassi, osnivačica i umjetnička direktorica Alpe Adria Film Festivala u Trstu i Philip Bergson, novinar i filmski kritičar BBC World Servicea. Na Festival su osim navedenih pozvani i selektori međunarodnih festivala u Cannesu, Veneciji i Berlinu.

Osim međunarodne konkurencije i hrvatskih igranih filmova, publika će imati priliku vidjeti sve laureate Dana hrvatskog filma.

U programu Hommage bit će predstavljeni dobitnici najviših filmskih nagrada Vladimir Nazor, Krešo Golik i Fabijan Šovagović te retrospektiva igranih i animiranih filmova Dušana Vukotića.