Film/TV
0

Filmski festival u Kanu slavi 60. rođendan

Sarajevo-x.com
Kanski filmski festival ove godine slavi svoj 60. rođendan. Dijamantna godišnjica znači mnoštvo velikih zvijezda koje će skupa sa manje poznatim zvijezdama art filma prodefilovati po crvenom tepihu ispred velikog broja obožavalaca.

Film koji će otvoriti festival dat će gledateljima okus oba filmska svijeta. Ugledni kineski režiser Wong Kar Wai prezentovat će svoj film na engleskom jeziku, "My Blueberry Nights". U filmu uloge tumače pjevačica Norah Jones te glumci Jude Law i Natalie Portman.

Glamurozno gala otvaranje koje će se desiti u srijedu označit će početak jedanaestodnevnog uvezivanja, ulizivanja i zabadanja noža u leđa u ovom gradu koji svake godine udomaćuje najveću damu svjetskih filmskih festivala.

Na glavnom programu naći će se više od 20 filmova, od koji je pet američkih. Biće tu i mnoštvo velikih režisera poput Quentina Tarantina, braće Coen, Gusa Van Santa, Emira Kusturice i Rusa Aleksandera Sokurova.

Kritika ovogodišnji takmičarski program naziva jednim od najjačih u novijoj historiji festivala, iako se nerijetko dešava da takmičari imaju naviku da razviču svoj film više no što zaslužuje.

"Mislim da me u posljednjih 10 godina ni jedan kanski takmičarski program nije uzbudio kao što je ovaj", rekao je Mark Cousins, vodeći filmski kritičar i veteran kanskog festivala.

"Van Sant, Sokurov, Kusturica i Wong - ovi veliki režiseri konstantno u Kan donose kvalitetne filmove."