{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Filmski centar Sarajevo učestvuje na Pula Film Festivalu

13.7.2018. u 10:27
12
1
Filmski centar Sarajevo učestvuje na Pula Film Festivalu
12
Filmski centar Sarajevo učestvuje na Pula Film Festivalu
Pula Film Festival (Foto: Facebook)
Filmski centar Sarajevo jedan je od regionalnih partnera programa The Matchmaking Forum na Pula Film Festivalu koji će biti održan od 14. do 22. jula. The Matchmaking Forum je nova platforma ovoga festivala posvećena filmskoj industriji koja se odvija u tri segmenta: Coproduction Market, Work in Progress i Matching Books and Film.
Preko Filmskog centra Sarajevo u Puli će biti predstavljen projekt "Sarajevo universe" u Refresh produkciji, a u režiji Nevena Samardžića, Saše Peševskog i Emira Kapetanovića. Riječ je dugometražnom ombibus projektu mladih debitanata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Ovo partnerstvvo sa Pula Film Festivalom, u kojem učestvuju svih filmski centri zemalja bivše Jugoslavije, predstavlja novu fazu u razvoju centra koji je u funkciji predstavljanja tekuće filmske produkcije u BiH na širem regionalnom i evropskom tržištu. Jedna od uloga Filmskog centra Sarajevo, kao javnog preduzeća od strateškog znaačaja za audioviuzelni sektor BiH i Federaciju BiH, jeste upravo međunarodno predstavljanje bh. kinematografije.

Na filmskom festivalu u Puli Filmski centar Sarajevo prisutan je i kroz događaj posvećen velikom hrvatskom i jugoslavenskom glumcu Igoru Gali, koji je ostvario jednu od svojih najvećih uloga u kultnom filmu "Most" Hajrudina Šibe Krvavca, koji se nalazi u katalogu sadržaja Filmskog centra Sarajevo.

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli, koji je najstariji festival u ovome dijelu Evrope, bh. kinematografija će u zvaničnom programu posvećenom manjinskim koprodukcijama sa Hrvatskom imati tri ostvaranja: "Žaba" Elmira Jukića, "Posjednja barijera" Jasmina Durakovića i "Muškarci ne plaču" Alena Dreljevića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: