Nagrade BAFTA
0

Filmovima "Avatar" i "The Hurt Locker" po osam nominacija

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hit film "Avatar“, drama "The Hurt Locker“, kao i film "An Education“, osvojili su po osam nominacija za nagradu Britanske filmske akademije koja je ekvivalent nagradi Oscar.

Ova britanska priznanja, poznatija kao BAFTA, dodjeljuju se dvije sedmice prije nagrade Oscar i smatraju se vjerodostojnim pokazateljem uspjeha nekog filma na dodjeli Oscara.

Sedam nominacija za nagradu Britanske filmske akademije dobio je triler "District 9“, dok po šest nominacija imaju film Quentina Tarantina "Inglourious Basterds“ i "Up in the Air“, kojeg potpisuje Jason Reitman.

Ove nominacije samo su još jedna potvrda uspjeha astronomski skupog filma Jamesa Camerona koji je do sada na svjetskom box officeu zaradio 1,6 milijardi dolara.

Na dodjeli ove britanske nagrade Cameron se natječe za najbolju režiju protiv svoje bivše supruge Kathryn Bigelow koja potpisuje film "Hurt Locker“.

Za najboljeg glumca nominirani su George Clooney za ulogu u filmu "Up in the Air“, Jeremy Renner, za ulogu u filmu "Hurt Locker“, Jeff Bridges za ulogu u filmu "Crazy Hurt“, Colin Firth koji je glumio u filmu "A Single Man“ i Andy Serkis koji je utjelovio ulogu muzičara Iana Duryja u filmu "Sex & Drugs & Rock & Roll."

Za najbolje glumice nominirane su Meryl Streep za film "Julie & Julia“, zatim Carey Mulligan za ulogu u filmu "An Education“, Audrey Tautou za film "Coco Before Chanel", irska glumica Saorise Ronan za ulogu u filmu "The Lovely Bones", kao i Gabourey Sidibe za ulogu u filmu "Precious“.

Trinaesta dodjela nagrada Britanske filmske akademije bit će održana ui Londonu 21. februara.

Spomenimo, da je prošle godine na ovoj dodjeli priznanja film "Slumdog Millionaire" osvojio sedam nagrada, a nešto kasnije i osam Oscara.