Film/TV
0

Filmovi koji su obilježili 2013. godinu

Klix.ba
Protekla godina bila je izuzetno bogata kada su u pitanju dobri filmovi. Filmska kritičarka USA Todaya Claudia Puig odabrala je 10 filmova, od niskobudžetnih do onih u koje s uloženi milioni.

"12 Years a Slave" (12 godina ropstva)

Najbolji film koji je napravljen o ropstvu. Režirao ga je Steve McQueen. Chiwetel Ejiofor je dao veličanstven performans kao slobodni crni muškarac koji je kidnapovan i prisiljen da bude rob. Film je brutalan za gledati, ali je donio i birlijantnu glumu.

"20 Feet from Stardom" (20 stopa do filmske zvijezde)

Ovaj inspirirajući dokumentarac je izuzetno zabavan i predstavlja publici fascinantnu priču o pozadini pjevača poput Darlene Love, Merry Clayton, Lise Fischer i Judith Hill. Film predstavlja odavanje počasti neotpjevanim glasovima koji su dali nezaboravan doprinos popularnoj muzici i refleksiji konflikta, žrtve i nagrade za karijeru provedenu u harmonizaciji s drugima.

"All is Lost" (Sve je izgubljeno)

Jedini ovogodišnji film u kojem glumi jedan glumac i nema dijaloga. Prikazuje borbu mornara Roberta Redforda da preživi Indijski okean. Snažna priča koju je režirao J.C. Chandor, pokazuje da je manje ustvari više, te je postignut veliki uspjeh u korištenju specijalnih efekata.

"Enough Said" (Dovoljno rečeno)

Pisac i režiser Nicole Holofcener istražuje savremene probleme u ovoj urnebesnoj komediji. Pruža nam uvid u život Julie Louis-Dreyfus i Jamesa Gandolfinija između kojih postoji snažna hemija. Smiješno i perceptivno film govori o ljubavi u srednjim godinama.

"Fruitvale Station" (Stanica Fruitvejl)

Pobjednik Sundance Film Festivala je zasnovan na istinitoj priči 22-godišnjeg Oscara Granta, crnca kojeg je ranio policajac u Novogodišnjoj noći 2008. godine. Ryan Coogler, koji se pojavio prvi put u ulozi režisera, uspio je humanizirati mladog muškarca o kojem se govorili na novinskim naslovnicama.

"Gravity" (Gravitacija)

Vizuelno zapanjujuća saga o izgubljenima u svemiru nije samo očaravajuća već i inteligentna. Riječ je o trileru sa spektakularnim korištenjem 3D-a i balansa akcije, emocija i jezive neizvjenosti. Režiser je Alfonso Cuaron.

"Nebraska"

Režiser Alexander Payne predstavlja mudro opservirano i smiješno putovanje snimljeno u crno-bijeloj varijanti. Snimio je nekoliko dimenzija slatko-gorke Odiseje tvrdoglavog starog muškarca kojeg glumi Bruce Dern.

"The Place Beyond the Pines" (Mjesto iza borovine)

Riječ je o filmu koji govori o donošenju sudobnosnih odluka i njihovim posljedicama. Ovo je saga o ocu i sinu slična Shakespearovoj tragediji. Mudra i tmurna vodi vas u neočekivanim pravcima.

"The Spectacular Now" (Spektakularna sadašnjica)

Tinejdžeri koji su na pragu odrasle dobi bore se s ljubavlju i teškim istinama o ovom nesentimentalnom i smiješnom filmu. Odlikuje ga performans Milese Teller i Shailenea Woodleya u režiji Jamesa Ponsoldta.

"What Maisie Knew" (Šta je Maise znala)

Ova moderna adaptacija novele Henryja Jamesa koju su režirali Scott McGehee i David Siegel prikazuje borbu djeteta čiji su se roditelji razveli. Šestogodišnja Onata Aprile glumi pažljivu Maisie sa slatkom iskrenošću. Glumi sa Julianneom Moore i Alexanderom Skarsgardom.