Film/TV
0

Filmovi koji predugo traju

Sarajevo-x.com
Filmovi svakim danom postaju sve duži. Čini se da je neko u Hollywoodu izvalio da je kvalitet isto što i kvantitet. I oni svi poslušali. Predugi filmovi počinju odbijati ljude od odlaska u kino.

Službeno možemo potvrditi: Filmovi su postali vraški predugi. Ako želite provesti tri sata u mračnoj dvorani punoj ljudi koje ne poznajete, bolje vam je da počinite krivično djelo. Najgore od svega je što većina ovih bolno dugih filmskih mega-giga-epskih spektakla ne mora biti ni upola duga kao što jesu.

Bad Boys II Trajanje: 147 minuta

Ako reklamiraju film kao "film brzog tempa o prijateljima policajcima", red bi bio da se ispoštuje ovaj brzi tempo.

Šta isjeći: Kubu. Nije li se film završio u Miamiju. Film uopšte nije trebao imati kubanski dio.Tako bi izbjegli i sramotnu simboliku u kojem bahati amerikanci svojim automobilima skrše domove siromašnih Kubanaca.

[SLIKA]3[/SLIKA]Matrix Reloaded Trajanje: 138 minuta

Dok je prvi film bio zanimljiv, obavijen velom tajne i napunjen kvalitetnom akcijom, drugi (Reloaded) je predug i odjednom kao da želi da ga svi shvataju za ozbiljno.

Šta isjeći: Rave party u Zionu. Možda izgleda cool, ali je jednostavno predugo trajalo. To vam je inače standardna reakcija na činjenicu da mašine dolaze da vas pobiju. Zarejvate.

[SLIKA]1[/SLIKA]Pearl Harbor Trajanje: 183 minutes

Kao da nije dovoljno smarački što se ljudska drama razvijala u prvih sat vremena filma, već su te osjećaje iznosila tri najnetalentovanija glumca na svijetu. Čak i kod historijskih spikera na Discoveryju možete čuti više emocija u glasu.

Šta isjeći: Skoro sve. Napraviti od svega jednu 45-minutno crticu o japanskoj invaziji na Havaje.

Titanic Trajanje: 194 minutes

Sve što je ovaj film napravio, jeste skinuo Prljavi ples sa prvog mjesta najomiljenijih ženskih filmova. Zamjeramo Jamesu Cameronu što je napravio film skoro duži od samog putovanja.

Šta isjeći: Sjećana. Da sva sjećanja.

The Lord of the Rings trilogija Trajanje: 558 minuta (ukupno)

Razumijemo da je riječ o dobrim knjigama, ali upravo zato od njih i pravimo filmove. Poenta je preskočiti čitanje knjige.

Šta isjeći: Dvije kule. Čitav film. Neka se Sam i Frodo nađu sa Gollumom na početku trećeg dijela, a sve što se dešavalo sa kraljom Theodenom možemo saznati kroz flashbackove.

Kill Bill Trajanje: 247 minuta (ukupno)

Umjesto da Kill Bill bude odličan knung-fu film sa djevojčicom u školskoj uniformi i nenormalno mnogo krvi, neko je predložio: "Hajde da ne montiramo to posebno i ne isijecamo dijelove, pa ćemo imati dva filma."

Šta isjeći: Znamo da pravljenje samurajskog mača traje dugo, ali dođavola nije trebala svaka sekunda tog procesa biti zabilježena na filmu.

Spašavanje vojnika Ryana Trajanje: 170 minutes

Prema ovom filmu vojnici su imali više vremena sjediti i pričati nego što su to nekada ženska sijela činila. Na početku ste vidjeli sve horore rata u dugačkom uvodu koje je prikazao kako su bila super saveznička iskrcavanja.

Šta isjeći: Jedan dio muškog druženja. Znamo da je to bitno kako bi vam bilo ekstremno žao kada ubiju nekog lika, ali ne bi škodilo isjeći Giovannia Ribisia i njegovo cviljenje o majci i kako se pravio da spava kako ne bi morao pričati sa njom.

[SLIKA]4[/SLIKA]The Star Wars trilogija (prequel) Trajanje: 415 minutes (sveukupno) Sa svakim novim filmom sve što smo voljeli kod originalnih verzija zgaženo je. Da je neko bio sa Lucasom u montaži stvari bi bile vjerovatno drugačije.

Šta isjeći: Krenimo redom: malog Anakina, C-3P0 1.0, Jar Jar Binksa, romansu između Anakina i Padme, duge rasprave o trgovačkim rutama i embargima.