Zatvorena i pozorišta
3

Filmovi čije je prikazivanje odgođeno zbog pandemije koronavirusa

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Za manje od mjesec pandemija koronavirusa obrušila se i na filmove u SAD-u, zatvarajući kina širom zemlje i prisiljavajući studije da pokrenu potencijalne blockbustere s pažljivo programiranim datumom puštanja.

Do sada je svaki veliki studijski i indie film koji je trebao biti emitiran bio odgođen.

Najmlađa publika će vidjeti novi film u kinima 30. maja, kada Disney, nada se, objavljuje "Artemis Fowl" prema rasporedu. Disney je odgodio svoja ostala majska izdanja i mnogi studiji već su prolongirali prikazivanja filmova zakazana za juni i juli.

Filmska izdanja 2020. godine, kao što su "Naprijed", "Ptice grabljivice" i "Nevidljivi čovjek" već su objavljena na digitalnim provajderima i uslugama streaminga, piše Variety. Uprkos izazovima i neizvjesnosti o tome šta će se desiti nakon što se pandemija završi, vlasnici pozorišta nisu u strahu.

"Niko ne može precizno predvidjeti kada će se javni život vratiti u normalu, ali on će se vratiti. Socijalna priroda ljudskih bića također je stvar koja nam daje povjerenje u budućnosti. Ljudi će se vratiti u kina jer to su ljudi. Kada se vrate, ponovo će otkriti vrhunsku, očaravajuću zabavu koju ne mogu ponoviti kod kuće. U neizvjesnoj teškoj ekonomiji koja je pred nama kina će ispuniti ulogu koju uvijek imaju u doba procvata i u recesiji, najpopularniju, povoljniju zabavu dostupnu izvan kuće", navedeno je u izjavi Nacionalnog društva vlasnika pozorišta.

Neka od filmskih izdanja na koja je utjecala pandemija koronavirusa su "A Quiet Place Part II", "The Truth", "Mulan", "The Climb", "The New Mutants", "Peter Rabbit 2", "Lovebirds", "Wonder Woman 1984", "Morbius" i mnogi drugi.