Pomjeraju granice
5

Filmovi "Black Panther" i "Roma" dokaz su da dolazi neko novo vrijeme za Oscara

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Osam filmova u utrci je za Oscara za najbolji film, a na ovoj listi izdvajaju se dva filma koji pomjeraju granice - Marvelov blockbuster "Black Panther" i prvi Netflixov film "Roma".

Marvelov "Black Panther" najprodavaniji je film o superherojima u historiji SAD-a. Riječ je o prvom visokobudžetnom filmu u kojem Afroamerikanac Chadwick Boseman glumi superjunaka. Film prati TChallu koji se nakon smrti svog oca, kralja Wakande, vraća kući u zatvorenu, tehnički naprednu afričku državu kako bi zasjeo na prijestolje i postao novi kralj. Međutim, stari protivnik kojeg glumi Michael B. Jordan pravi mu problem pokrećući niz napada u mističnom kraljevstvu i na Zemlji.

Na listi se ističe jer je to prvi Marvelov blockbuster koji se takmiči za ovu prestižnu nagradu. Podsjećamo, do sada su filmovi o superherojima bili nominovani uglavnom u tehničkim kategorijama kao što su specijalni efekti, kostimografija ili produkcijski dizajn.

Drugi film koji pomjera granice dodjele Oscara je Netflixov film "Roma". U Holywoodu traje polemika o tome da li su Netflix i slični streaming servisi prijetnja ili podsticaj budućnosti kinematografije. "Roma" je dobio najviše nominacija, njih deset, a činjenica da je riječ o Netflixovom filmu nije jedina zanimljivost. Naime, riječ je o filmu koji je režirao meksički reditelj Alfonso Cuaron pa "Roma", osim za Netflix, predstavlja veliku pobjedu i za Mexico.

Pored filmova "Black Panther" i "Roma" za Oscara za najbolji film takmiče se "BlackkKlansman", "Bohemian Rhapsody", "The Favourite", "Green Book", "A Star is Born" i "Vice".