12. godina
40

Filmom "Sam samcat" otvara se 12. Mostar Film Festival

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Konferencija za medije MFF-a (Foto: R. D./Klix.ba)
Mostar Film Festival već dvanaestu godinu grad na Nertvi pretvara u centar sedme umjetnosti. Ovogodišnji MOFF najavljen je današnjom konferecijom za medije, a trajat će od 27. novembra do 3. decembra ove godine.

Festival je specifičan zbog toga što u prvi plan stavlja filmsku glumu, a za najbolje kracije dodjeljivat će se nagrada Stablo ljubavi. U takmičarskom i popratnim programima prikazat će se ukupno 26 filmova.

Slaven Knezović, direktor festivala, izrazio je zadovoljstvo programom koji je većinom sam kreirao, a koji se sastoji od najboljih ovogodišnji dugometražnih filmova na prostoru između Bugarske i Slovenije.

"Otvaramo festival lokalpatriotski filmom "Sam Samcat" našeg Mostarca Bobe Jelčića. Osim toga imamo nekoliko komedija, nekoliko krimi priča, nekoliko priča iz vizure malog čovjeka. Teme su onako sive, valjda je takva svakodnevnica na ovim prostorima", kazao je Knezović.

Predsjednik žirija je Miro Barnjak, a članice su Jelena Jovanova i Branka Bešević Gajić. Barnjak je izrazio zadovoljstvo da je jedna revija filma prerasla u ozbiljan festival filmske glume.

"Drago mi je da se festival održao u gradu koji dugo nije imao kinodvoranu. Na festivalu ove godine imamo nažalost samo jedan domaći film, "Duran" Faruka Sokolovića, što najbolje govori o prilikama u bosanskohercegovačkoj kinematografiji", kazao je Barnjak.

Glavni sponzor i ove godine je HT Eronet, a o značaju festivala i važnosti saradnje govorila je Misijana Brkić-Milinković, voditeljica odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta. Najavljen je i bogat muzički program uz učešće Zostera, Ede Maajke, Galije i tamburaša.