13. izdanje
9

Filmom o Anti Gotovini otvoren Mostarski festival

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
MoFF - 13. Mostar Film Festival, manifestacija posvećena filmskom glumcu, otvorena je večeras u Mostaru filmom Antuna Vrdoljaka "General". Festival traje do 2. decembra, a većina dešavanje održava se u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Slaven Knezović, direktor MoFF-a, kaže kako se program sastoji od najboljih filmova snimljenih u regiji prošle godine.

"Imamo jak Studentski program jer se odazvalo jako mnogo akademija, sutra počinju i radionice, Dječiji program i Retrospektiva koju ove godine ostvarujemo sa Sveučilištem u Mostaru. Podsjetićemo se našem reditelja Vlatka Filipovića koji je bio profesor na Sveučilištu", izjavio je Knezović.

Na ovogodišnjem MoFF-u predstaviti će se i knjiga o Mileni Dravić, prvoj glumici nagrađenoj "Stablom ljubavi" - nagradom Mostarskog festivala.

Festival je otvoren filom "General", rediteljskim ostvarenjem Antuna Vrdoljaka, koji je kazao kako je film o Anti Gotovini potukao rekorde u Hrvatskoj.

"Prodali smo 80 hiljada ulaznica što je za domaći film rijetka pojava. Film se odlično gleda u Australiji, a očekujemo i prikazivanja u Kanadi. General je film o Anti Gotovini i ja sam njega upoznao tokom rata i sprijateljili smo se. Onda kad ga je hrvatska izdala jer to nije drugačije moguće nazvati jer su ga izdali i strpali u Hag, tad sam ja odlučio napraviti film o njegovom životu", izjavio je Vrdoljak.

On je prije dvije godine na ovom festivalu dobio nagradu za životno djelo. Mostar je grad njegove mladosti, tu je služio vojsku, išao u Gimnaziju, letio iznad Mostara, imao djevojku...

Otvorenju su prisustvovale mnoge ličnosti iz javnog života, a između ostalih i Dragan Čović, Nevenko Herceg, Ljubo Bešlić...