Sudbina spomenika
2

Filmom "Neželjena baština" Irene Škorić završen drugi dan AJB DOC Film Festivala

Klix.ba
Filmom "Neželjena baština" u kojem rediteljica Irena Škorić govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad i društvu koje se odreklo svoje historije i vrijedne umjetnosti završen je drugi dan prvog AJB DOC Film Festivala.

Dvosatni dokumentarac kojim je Škorić željela potaknuti promjenu odnosa prema prošlosti i obnavljanje svih bitnih i porušenih spomenika antifašizma prikazan je u sklopu programa Last Minute Cinema.

"Volim na filmskoj vrpci bilježiti stvari koje nestaju ili će uskoro nestati. Ne mogu promijeniti svijet, ali mogu ukazati i podsjetiti ljude na neke stvari, uspomene i ljepote. Fascinantno je da neko tako sistematski ruši spomenike vrlo visoke umjetničke vrijednosti, radove naših kipara koji spadaju u red najboljih evropskih kipara. Svojim visokim artizmom ti su spomenici bili najbolji promotor vrijednosti antifašizma. Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, želim ispričati priču o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad. Zapravo, ovo je priča o društvu i vrijednostima koje su urušene", rekla je Irena Škorić u razgovoru za Klix.ba.

Film "Neželjena baština" premijerno je prikazan na 22. SFF-u gdje je oduševio publiku, a do sada je osovjio šest nagrada.