Film/TV
0

Filmom "La La Land" večeras se otvara 73. filmski festival u Veneciji

Klix.ba
U srijedu navečer počinje 73. Venecijanski filmski festival, u čijem glavnom takmičarskom programu provjereni filmski autori kreću u trku za "Zlatnim lavom".

Ove godine u Veneciji će premijeru imati novi filmovi Terrencea Malicka, Andreja Končalovskog, Emira Kusturice, Denisa Villeneuvea, Wima Wendersa, Amata Escalantea, Toma Forda, Francoisa Ozona...

Specijalizirane filmske internetske stranice napominju kako se s nestrpljenjem očekuje Malickov film "Putovanje života", dokumentarac s naratorom glumicom Kate Blanchet, koji se bavi postankom svijeta.

S nestrpljenjem se očekuje i novi film venecijanskog slavljenika Končalovskog Raj, zatim Kusturičino novo ostvarenje Na mliječnom putu s Monicom Bellucci, a koje će biti prikazano posljednjeg dana Festivala, 9. septembra.

Film Denisa Villeneuvea "Dolazak" bavi se prvim kontaktom ljudi s vanzemaljskom civilizacijom, dok filmski kritičari apostrofiraju i film Christophera Murraya "Slijepi Hrist", koji govori o čovjeku koji živi u čileanskoj pustinji i vjeruje kako je on lično Isus Krist.

Festival će biti otvoren filmom "La La Land" Damiena Chazellea, a žirijem predsjedava Sam Mendez, autor poznat po ostvarenju "Američka ljepota".