Film/TV
0

Filmom 'Gori vatra' otvoren 1. Zagreb film festival

Klix.ba
Bosansko-hercegovačkim filmom "Gori vatra" Pjera Žalice otvoren je 1. Zagreb Film Festival (ZFF), na kojem će se do 11. oktobra prikazati 30-ak filmova.

Svim filmovima je zajedničko da su prvo ili drugo autorsko djelo.

U glavnom, takmičarskom programu prikazivat će se filmovi u tri kategorije - dugometražni igrani, dokumentarni i kratki filmovi. Svake večeri u Kinu Studentskog centra na programu su po dva igrana filma, prije kojih se prikazuju kratki filmovi.

Osim filma "Gori vatra", u glavnom programu prikazan je njemački film "Schultzeova tuga", priča o čovjeku čija se svakodnevica potpuno mijenja kad postaje suvišan na poslu. Kao najveće atrakcije zagrebačkoga filmskog festivala najavljuju se ruski film "Povratak" Andreja Zvjaginceva, ovogodišnji dobitnik "Zlatnog lava" u Veneciji, i "Lost in Translation", drugi film Sophie Coppole kojim je ta američka redateljica izašla iz sjene oca Francisa Forda.

Mnogi filmovi i redatelji sa ZFF-a već su postigli uspjehe na svjetskim festivalima, među njima su tajlandski "Blissfully Yours" Apichatponga Weerasethakula, brazilski "Madame Sata" Karima Ainouza i švedski "Pakao u kući" Susan Taslimi.