Film/TV
0

Film "Zodiac" – David Fincher je definitivno majstor zastrašivanja

Sarajevo-x.com
Remek djelo Davida Finchera "Seven" je još uvijek film sa jednom od najstrašnijih atmosfera u historiji. "Fight Club" je filozofski izazovan, koliko i originalno brutalan. "Panic Room" je bio malo više mainstream film, ali i taj film je imao veoma visok nivo tenzije od početka do kraja.

"Zodiac" je film baziran na istinitoj priči o đavolski pametnom sociopatu koji je terorizirao San Francisko početkom 60-tih godina. To je višeslojna priča o bjesomučnoj potjeri, gdje serijski ubica uspjeva uvijek biti korak ispred policijskih inspektora, konstantno šaljući nagovještaje o svom identitetu i narednoj žrtvi.

Fincher koristi iscrpne detalje kako bi išto efektnije spričao priču, ali je čovjek toliko dobar režiser da 2 sata i 40 minuta, koliko film traje, vrlo brzo prođe. Fincher je zapravo uspio napraviti četiri filma u jednom.

Prvi film je poznata Fincherova teritorija. U uzbudljivom otvaranju, vidimo brojna i stravična ubistva. Krvava djela su isprepletena sa pojavom čovjeka u crnom sa simbolom zodijaka nacrtanim na grudima.

Drugi film obrađuje prve mjesece (pa i godine) dugotrajne policijske procedure. Policajci metodično obrađuju dokaze i informacije, a sve to ih ne vodi nigdje.

Treći film pokazuje tragove koje neuspješna istraga ostavlja na učesnicima. Policajci shvataju da njihovi životi nigdje ne vode, a novinski reporter postaje alkoholičar pokušavajući da ostane normalan u svemu.

Četvrta priča prati novinskog karikaturistu koji u svojoj redakciji prati cijelu priču i postaje opsjednut pronalaženjem ubice, čak i kada svi ostali odustanu.

Fincher je idealno kombinirao ove priče i snimio ih sjajnom vještinom, a unutar priče se tako brzo kreće da se konstantno nalazite na samom rubu svoje stolice.

Pomogao mu je i sjajan glumački sastav, gdje Robert Downey Jr. glumi najpoznatijeg reportera o kriminalu u San Francisku, Jake Gyllenhaal glumi Roberta Graysmitha (po čijim je knjigama film snimljen), karikaturistu čiji vizuelni talenat mu pomaže shvatiti kriptovane poruke ubice, a Mark Ruffalo je inspektor David Toschi, neumorni policajac čiji je život obilježen neuspjehom istrage.

Najneugodniji osjećaj koji vas obuzima gledajući Fincherov "Zodiac" je to što je monstrum negdje na slobodi i što niko ne može da ga nađe, niti da ga zaustavi.