OpenFilm.com
0

Film "Vrane" autora iz Zenice na američkom portalu

Sarajevo-x.com
Novi kratkometražni igrani film "Vrane", zeničkih autora Feđe Imamovića i Dade Ruvića, počeo je s online emitovanjem na američkom portalu OpenFilm.com.

Ovaj kratki igrani film konceptualno je baziran na praćenju unutranjih turbulencija u svijesti jednog mladog čovjeka, umjetnika, koji je imaginarno zatvoren u tamnicu svoje vlastite svijesti, u nadi da će na taj način biti izoliran i spašen od bola koji mu nameće surovost života i tegobne životne okolnosti.

On vidi svijet i pomno ga posmatra na sebi svojstven način. Njegovu ličnost snažno odlikuje posjedovanje vlastitog stava i mišljenja, te ponekad pobunjenički, povlačeći paralelu sa umjetnošću koju živi, svim svojim bićem nastoji da razgraniči pravedno i nepravedno, ispravno i neispravno i da upravo u umjetnosti pronađe spas za svoju dušu koja ne pronalazi mir u svijetu koji je za njega suštinski sačinjen od prevara i laži.

S obzirom da je cjelokupan scenario za ovaj film pisan autohtonim stihovima, te da ga odlikuju punosnažne i ujedno neprozračne misli, teško je razgraničiti i odrediti tačan pravac i kategoriju kojoj djelo pripada. Kroz samu priču je provučena i vrlo suptilna, ali jasno, koncizno i precizno definisana religijska nota, pojava i zov ljudske svjesti i potrebe svakog čovjeka za religijom i duhovnom inspiracijom, što je najjasnije predočeno poezijom kojom je prožet cjelokupan film.

Priča naglašava potragu za jednakošću i ravnopranošću, odnosno osnovnim ljudskim pravima, što je lako uočljivo u sljedećem citatu: “Dobrodošli u ovu sablasnu i vjetrovitu noć. Došli ste na mjesto gdje su svi ljudi isti, bilo da su crni, bijeli, žuti, bogati ili siromašni. Nije važno. Ovdje su svi jednaki.”

Upravo je traženje jednakosti pokretač filma, te jedna od poruka koju ova filmska priča nosi pod svojim okriljem. Pored navedenog, bitno je istaći i to da se kroz film, pored same umjetnosti u svakom njenom obliku, veličaju ljudske osobine i prave moralne vrijednosti koje su izgubljene ili se gube, te koje treba nastojati povratiti.

Ekipu koja je radila na realizaciji filma čine mladi, perspektivni i talentovani ljudi. U glavnim ulogama se pojavljuju Edin Bajramović, Berina Ahmetović i Dino Džihić, dok je u tehničkom smislu glavni i odgovorni mladi zenički fotograf Dado Ruvić, koji je svojim opreznim okom nastojao da napravi najljepše i najautentičnije kadrove, te da svaki kadar u filmu bude fotografija koja nosi vlastitu priču i poruku.

Pogledajte film "Vrane" na OpenFilm.com.