Autor grupa MladiCe
239

Film "Velika bijela kuća" na Dubrovnik Film Festivalu: Svjedočenje mladih koji su preživjeli rak

Piše: M. N.
Dokumentarni film "Velika bijela kuća" grupe MladiCe (Mladi liječeni od raka) iz BiH bit će predstavljen na Dubrovnik Film Festivalu u okviru Takmičarskog programa.

Bh. film se takmiči među 70-ak drugih čiji su autori iz desetak mediteranskih zemalja. S obzirom na to da je bilo prijavljeno 320 filmova za Takmičarsku kategoriju, veliki je uspjeh da je upravo film MladiCa ušao na konačnu listu.

"'Velika bijela kuća' je film u kojem na osnovu sopstvenog životnog iskustva diskutujemo o optimizmu, motivaciji, planovima za budućnost u ostvarenju svojih snova, sada i prije opasne bolesti koju smo preživjeli. Na ovaj način javno govorimo o problemima, ali istovremeno ukazujemo na mogućnost za njihovo rješavanje", kazala nam je Advija Džambas, članica grupe MladiCe i volonterka udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Film je autorsko djelo grupe MladiCe, a mentor im je bio Zoran Zoka Ćatič iz Udruženja za kulturnu i medijsku dekontaminaciju. Film je snimao Mirza Ajnadžić.

"I mi smo odlučili da progovorimo o onom što nas se tiče i što vas se tiče. Progovorili smo o jednoj kući punoj ljubavi - punoj ljudi, djece i mladih punih ljubavi koji trebaju razumijevanje i podršku", kazali su iz grupe MladiCe.

Dio ekipe već je otputovao u Dubrovnik gdje će biti gosti festivala koji počinje večeras, a završava 21. oktobra.

"Nagradama se potajno nadamo, ali buđenje uspavanih savjesti je nešto što definitivno očekujemo", poručili su mladi i nasmijani heroji.