Film/TV
0

Film učesnik Berlinalea pred sudskom tužbom

Sarajevo-x.com
Nadolazeća pravna bitka prijeti da diskreditira film Luigija Falronija "Heart of Fire", dramu o djeci vojnicima, sedmicu prije premijere na berlinskom filmskom festivalu. Spisateljica autobiografije po kojoj je snimljen film također je suočena sa sudskom tužbom, otkriva stranica Variety.com.

Spisateljica Senait Mehair u svojoj autobiografiji prisjeća se svog djetinjstva u Eritreji, te kako je bila prisiljena da služi kao dijete vojnik. Izvjestan broj njenih navodnih prijatelja vojnika je podiglo tužbu zbog klevete. Spisateljica je stvorila uspješnu pjevačku karijeru u Njemačkoj nakon uspjeha svoje knjige.

Berlinski sud presudio je u korist Meharinog bivšeg školskog druga i naložio spisateljici da plati 9.000 eura kao nadoknadu za štetu učinjenu klevetom. Meharini odvjetnici podnijeli su žalbu na presudu.

Film Luigija Falornija baziran na ovoj knjizi također je u procesu procjene i tužilac je opomenuo producente filma da bi možda i oni mogli biti optuženi.

U slučaju da se podigne tužba protiv režisera i proucenata filma "Heart of Fire“, Berlinale bi mogao da bude suočen sa sramotnim potezom.

Berlinski filmski festival se ponosi izborom političkih filmova. Tužba bi mogla da bude sramotna i za režisera Falornija koji je osvojio Oskara 2004. godine za svoj dokumentarac o Mongoliji "The Story of the Weeping Camel“.