|

Film U zemlji krvi i meda od danas u sarajevskom Cinema Cityju

Film U zemlji krvi i meda od danas u sarajevskom Cinema Cityju
0
F
FENA
22.12.2011. u 09:09
7
komentara
0

dijeljenja
Film U zemlji krvi i meda od danas u sarajevskom Cinema Cityju
Sarajevo će biti domaćin ekskluzivnog cjelosedmičnog prikazivanja filma U zemlji krvi i meda koji je scenaristički i redateljski prvjenac Angeline Jolie, nakon čega će film od 16. februara 2012. biti prikazivan širom zemlje, saopćio je Blitz film i videodistribucija.
Film U zemlji krvi i meda, kojim Angelina Jolie debitira kao scenaristica i rediteljica, prikazivat će se ekskluzivno sedam dana, od 22. do 28. decembra u sarajevskom Multiplex Cinema Cityju. Ovakvo prvo prikazivanje bit će ekskluzivna prilika da gledatelji u Bosni pogledaju film u kinima.

Američki gledatelji u New Yorku i Los Angelesu morat će pričekati dan duže, jer se tamo film počinje prikazivati 23. decembra.

U kinima širom Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije film će se početi prikazivati od 16. februara iduće godine.

Priča filma U zemlji krvi i meda odvija se u pozadini rata u Bosni tokom 1990-ih, a film je sniman u Bosni i Mađarskoj.

Scenaristica i redateljica Angelina Jolie uloge je dodijelila glumcima iz Bosne, Srbije i Hrvatske te aktivno poticala njihove sugestije i uključenost u razvoj filma budući da su mnogi od njih i sami bili pogođeni tim ratom.

"Životna iskustva glumaca na terenu tokom rata u Bosni uveliko su utjecala na činjenice prikazane u filmu i na njegov konačni oblik", naglasila je Jolie.

Iako je snimljena i engleska verzija filma, u verziji koja će se prikazivati u Sjedinjenim Državama i Sarajevu glumci govore svojim maternjim jezikom, bosanskim/hrvatskim/srpskim (BHS).

Film U zemlji krvi i meda donosi priču o Danijelu (Goran Kostić) i Ajli (Zana Marjanović), koji su se našli sa suprotnih strana brutalnog etničkog sukoba. Danijel je bosanski Srbin, policajac, dok je Ajla muslimanka i umjetnica. Prije rata bili su zajedno, međutim, kako nasilje preplavljuje zemlju, njihova se veza mijenja. Mjesecima kasnije Danijel služi pod zapovjedništvom svojeg oca, generala Nebojše Vukojevića (Rade Šerbedžija), kao oficir u Jugoslavenskoj vojsci. On i Ajla još se jedanput sreću kad nju trupe pod Danijelovim zapovjedništvom izvode iz stana u kojem živi sa sestrom Lejlom (Vanesa Glođo) i njenom bebom. Sukob preuzima kontrolu nad njihovim životima, pa se njihova veza mijenja, njihovi motivi i međusobna povezanost postaju dvosmisleni, a njihova odanost sve nesigurnija.

U zemlji krvi i meda prikazuje emocionalnu, moralnu i fizičku cijenu koju rat naplaćuje pojedincima, kao i posljedice nedostatka političke volje za intervencijom u društvo u sukobu.

Hollywood Foreign Press Association (koji se sastoji od novinara iz svih dijelova svijeta) nominirao je 15. decembra film U zemlji krvi i meda za Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...