"Svako ima svoj Everest"
87

Film Tome Cvitanušića o usponu na Everest na AJB DOC-u: Priča o osvajanju vrhova i ostvarenju sna

N. O.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predstojeći AJB DOC Film Festival koji se održava od 8. do 12. septembra među odabranim dokumentarcima donosi i film "Svako ima svoj Everest" - priču o usponu bh. alpiniste Tomislava Cvitanušića na "krov svijeta" i ostvarenju sna. U razgovoru za Klix.ba govorio je o porukama koje film nosi.
Cvitanušić je 17. maja 2023. godine osvojio Mount Everest, a put do vrha visokog 8.848 metara zabilježen je u dokumentarcu "Svako ima svoj Everest". Film autorski potpisuju Midhat Mujkić i Tomislav Cvitanušić, a donosi priču o fenomenu dosezanja vrhova - od Trebevića do Everesta.

Tomislav je u razgovoru za Klix.ba govorio o porukama koje film nosi te nagovijestio da to otkriva sam naziv.

"Na šestom izdanju AJB DOC-a bit će prikazan film koji nosi naziv 'Svako ima svoj Everest', na engleskom nosi naziv 'The Deepest Summit', a to zapravo ocrtava duh filma i ono o čemu smo pričali. Taj film je najmanje o 'običnom' penjanju na Everest. Filmom smo htjeli da iskomuniciramo vrijednosti koje su se malo izgubile, a do kojih dolazimo u prirodi. Naime, film je o fenomenu dosezanja ne samo vrhova planina, nego i u životu. U filmu govore moje kolege, prijatelji i učitelji koji dijele istu strast prema planinama", pojašnjava Cvitanušić.

Film je ispunjen porukama koje se tiču našeg svakodnevnog života, a koje nisu ekskluzivno u vezi s penjanjem.

"Moje penjanje na Mount Everest je moj doživljaj i svjedočenje, ali donosi i veliki broj univerzalnih poruka. Cilj je bio da nadahnemo druge. Mi očekujemo da će svi izaći u dobrom raspoloženju i da će ponijeti dobru energiju kući", poručuje Tomo.

Odlučiti se za penjanje na Everest je zahtjevno i mentalno i fizički i logistički, a naglašava da je imao i ludosti i hrabrosti, ali i entuzijazma za taj poduhvat: "Na kraju je to završilo na najbolji mogući način uzevši u obzir da je ovo bila najgora sezona otkad se vodi statistika o smrtnim slučajevima".

Tomo Cvitanušić tokom uspona na Mount Everest
Tomo Cvitanušić tokom uspona na Mount Everest

"Poenta filma je da Everest nije samo planina - nekome je rođenje djeteta, diploma na fakultetu, popeti sa na Trebević, ozdraviti. Everest je težnja nečem uzvišenom, posvećivanje humanitarnom radu. Film je prepun poruka koje su se izgubile u svakodnevnom životu 21. stoljeća, a na planini sve ide sporo", napominje.

U filmu govore Tomini učitelji koje on naziva pravim mudracima - Hamo Šišić, Dragan Aćimović, Muhamed Gafić i Edin Durmo te je upravo jedna od poruka da ne smijemo zaboraviti svoje učitelje.

"San svakog alpiniste je da se popne na najvišu planinu na svijetu, krov svijeta Mount Everest. Da bismo to uradili, moramo biti 'dobri učenici'. Ako ste iz Sarajeva, logično je da se popnete prvo na vrh Trebevića. Nakon penjanja na najviše vrhove Evrope, Afrike, Južne i Sjeverne Amerike logičan je bio pokušaj uspona na Mount Everest. Film prati uspon bosanskohercegovačkog alpiniste Tomislava Cvitanušića na Mount Everest, a o fenomenu dosezanja vrhova i usponu govore njegovi prijatelji i kolege koje dijele istu strast za alpinizmom i visokim planinama", navodi se u sinopsisu.

"Svako ima svoj Everest" donosi poruke koje se tiču svakodnevnog života

Javnost je tokom aprila i maja, nestrpljivo pratila uspon bh. alpiniste, triatlonca i Ironmana do vrha te s ponosom dočekala vijest da se zastava BiH zavijorila na krovu svijeta.

Dok su vijesti o usponu od kampa do kampa donosile "suhe" informacije o osvajanju Mount Everesta, sam film donosi i drugu stranu - priču o osjećanjima i ličnom ostvarenju koje je ovaj poduhvat donio Cvitanušiću.

"Malo prije dolaska u C3 kamp smo stavili maske s kisikom i stavili smo na minimum da štedimo jer će nam zatrebati gore. Jedini od nas u timu je imao iskustvo kisika i maske je Bernard, i kazao nam je da je to: "Turbo". Ja sam se obradovao jer je to 'turbo' računajući da s maskom to ide s pjesmom. Stavili masku nikakve razlike", govori Cvitanušić u traileru koji predstavlja najavu u priču o ostvarenju njegovog sna.

U ekskluzivnom intervjuu za Klix.ba Tomislav je po povratku u Sarajevo krajem maja 2023. godine podijelio detalje s ovog uzbudljivog pohoda o kojem će se još dugo pričati.

"Otišao sam kao sretan čovjek, vratio se još sretniji. S razlogom. Imao sam priliku pristupiti krovu svijeta. Otvorilo se vrijeme, sve se poklopilo. Zadovoljan sam", kazao je tada Cvitanušić.

Premijera filma
Premijera filma "Svako ima svoj Everest" zakazana je za 9. septembar

Istaknuo je i kako Everest pored fizičke spreme zahtijeva i mentalnu snagu: "Everest se ne može tek tako popeti, već mora postojati mentalna snaga. Imat želju u srcu, htijenje, nadu i puno toga što nema veze s fizikom. Uspon traje dva mjeseca, a on je brutalno težak i opasan. Brinete se i kisiku, brojnim stvarima pa i o povratku koji je teži od samog uspona".

Cvitanušić se tada osvrnuo i na nevjerovatnu podršku bh. javnosti koja ga je bodrila tokom uspona.

"Zamislite kada vam neko pošalje poruku i kaže vam da će vas imati u svojim molitvama. Vi se naježite. Neko se obraća Bogu i moli se za vas. Velika je to stvar. Pogotovo u našem društvu koje je podijeljeno i bavimo se raznim glupostima. Poruke su mi davale mentalnu snagu", ispričao je.

Zainteresovani će detalje o Tominom osvajanju vrha svijeta moći pogledati u dokumentarcu čija je premijera filma zakazana je za subotu (9. septembar) u Bosanskom kulturnom centru u 19:30 sati, a uzevši u obzir veliko interesovanje dodan je još jedan termin prikazivanja u Cineplexxu u nedjelju (10. septembar) u 20:30.

Ostvarenje sna Tomislava Cvitanušića da krene na vrh Mount Everesta omogućili su i sponzori, društveno odgovorne kompanije koje su prepoznale važnost podrške hrabrim i lijepim pričama. Najznačajnije od njih su: BH Telecom, Mozzart, Sarajevski kiseljak (Sara voda), Međunarodni aerodrom Sarajevo i KM Trade, a oficijelna PR agencija koja je pratila pohod je Represent Communications.