Film/TV
0

Film "Ti mene nosiš" Ivone Juke i na velikom platnu Sarajevo Film Festivala

Klix.ba
Ivona Juka, dobitnica Srca Sarajeva 2006. za dokumentarni film "Što sa sobom preko dana", sarajevskoj publici predstavit će se svojim prvim dugometražnim igranim filmom.

Nakon velike zagrebačke premijere, te zapaženih i uspješnih prikazivanja u sklopu filmskih festivala u Karlovym Varyma, Puli i Herceg Novom (Zlatna mimoza za režiju), debitantski dugometražni igrani film "Ti mene nosiš" rediteljice i scenaristice Ivone Juke, nastao u produkciji produkcijske kuće 4film, bit će prikazan u programu Fokus, Sarajevo Film Festivala, najvećeg filmskog festivala regije.

Projekcija filma "Ti mene nosiš" održat će se 19. augusta 2015. godine s početkom u 16:00 sati u Narodnom pozorištu.

Dora je zanemarena djevojčica koja želi postati nogometna menadžerica. Dane provodi proučavajući lik i djelo Zdravka Mamića, nogometnog menadžera u kojem pronalazi uzor, te sadržaje neprimjerene djetetu: o korupciji, suđenjima i sukobima u nogometnom svijetu.

Njen mlađi brat vrijeme provodi gledajući sapunicu na kojoj njihova majka Lidija radi kao šminkerica. U Dorin život se vraća otac koji godinama nije bio kod kuće. Lidija ne podnosi otuđenog muža niti vlastitu djecu. Dora zato u ocu pronalazi ljubav, pažnju i brigu. Ives nema predaha. Danju režira popularnu sapunicu, a navečer se vraća kući i ocu koji ima Alzheimer.

U osamljeničkom životu, koji se vrti samo oko posla i brige o ocu, gubi tlo pod nogama te upada u konflikte s drugim ljudima. Nataša uspješno producira popularnu sapunicu. Trudna je s Marinom, s kojim je povezuje samo zajednički posao. Kroz probleme koje rješava, oslobađa se strahova i ograničenja. Kao u sapunici koja ih povezuje, tri žene bore se za iskupljenje i nove prilike.

Ivona Juka je diplomirala filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Režirala je višestruko nagrađivani dokumentarni film "Što sa sobom preko dana", najbolji dokumentarni film goEast u Wiesbadenu, Srce Sarajeva na SFF-u, Grand Prix na DHF-u itd.

Njen kratki film "Pogled iz bunara" također je osvojio niz nagrada, između ostalih za najbolju rediteljicu, te za najbolju sporednu ulogu na American International Film Festivalu 2010. godine. Izabrana je od Evropske filmske akademije kao jedna od pet evropskih studenata da režira kratki film za dodjelu nagrada Evropske filmske akademije.