Film/TV
0

Film "The Aviator" nominiran za Oscara u 11 kategorija

NINA
Film "The Aviator" Martina Scorsesea o životu američkog milijardera Howarda Hughesa vodi u utrci za 77. dodjelu Oscara, koji će biti uručeni 27. februara, s 11 nominacija za tu prestižu nagradu, saopštila je danas Američka filmska akademija.

Između ostalih, film je dobio nominacije za najbolji film, za najbolju režiju i za najbolju mušku ulogu (Leonardo di Caprio), prenijele su agencije.

Na drugom mjestu po broju nominacija su dva filma - posljednje djelo Clinta Eastwooda «Million Dollar Baby» o usponu mlade boksačice i «Finding Neverland» o piscu priče o Petru Panu, oba sa po sedam nominacija.

Iza njih je, sa šest nominacija, «Ray» Taylora Hackforda o pjevaču Rayu Charlesu, preminulom 2004., koga tumači Jamie Fox. Otkriće godine, niskobudžetna komedija «Sideways» Aleksandra Painea s pet nominacija je na četvrtom mjestu.

Film «Aviator» dobio je Zlatni globus za najbolju dramu i za najbolju mušku ulogu, dok su "Stranputice" dobile nagradu najbolji film. Zlatni globusi dodijeljeni 17. januara, često najavljuju dobitnike Oscara.