|

Film Srđana Šarenca "Dvije škole" u regionalnoj konkurenciji Zagrebdoxa

Film Srđana Šarenca "Dvije škole" u regionalnoj konkurenciji Zagrebdoxa
163
Klix.ba
10.2.2017. u 11:26
11
komentara
163

dijeljenja
Film Srđana Šarenca "Dvije škole" u regionalnoj konkurenciji Zagrebdoxa
Dokumentarni film Srđana Šarenca "Dvije škole" bit će premijerno prikazan u Regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa 2017.
Film je priča o zgradi nekadašnje slavne Travničke gimnazije u kojoj se sada nalaze dvije škole: Katolički školski centar “Petar Barbarić” i JU Mješovita srednja škola "Travnik”. Između dvije škole nalazi se željezna žičana ograda koja razdvaja učenike. Božićni turnir u malom nogometu je jedini događaj koje spaja učenike ove dvije škole.

Film prati dva kapitena školskih reprezentacija u nogometu: Muhameda Lepira i Josipa Papka. Obojica su učenici 4. razreda i iako četiri godine idu u istu zgradu, ne poznaju se. Film prati ovu dvojicu mladića tokom priprema za Božićni turnir i sam turnir, dan kada će odmjeriti snage na terenu.

Srđan Šarenac je diplomirao režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegov dokumentarni film "Selo bez žena" je prikazan na 80 filmskih festivala širom svijeta, a dobitnik je 14 nagrada, među kojima i nagrade Udruženja filmskih radnika u BiH “Ivica Matić”.

Produkciju ovog filma podržali su Al Jazeera Balkans, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Open Society Institute BiH, Idfa Bertha fond, Hrvatski Audiovizualni centar, te Filmski centar Srbije.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...