Film/TV
0

Film "Snijeg" na 47. International Critics Week festivalu u Cannesu

Sarajevo-x.com
Dugometražni igrani film "Snijeg" rediteljke Aide Begić-Zubčević uvršten je u program 47. International Critics Week Cannes Film Festivala, objavljeno je na službenoj stranici Festivala.

"Snijeg" će se, između ostalih nagrada, takmičiti za prestižnu nagradu Zlatna Kamera – Camera D’or. Ovaj program već godinama otkriva i promovira nove filmove i talente, te nove autorske poetike.

U konkurenciji za nagradu u ovoj kategoriji našli su se i njemački film "Das Fremde in mir", belgijski "Aanrijding in Moscou", "Better Things", argentinski "La sangre brota", francuski "Les grandes personnes" i "Vse umrut a ja ostanus" iz Rusije.

Scenarij filma "Snijeg" potpisuju Elma Tataragić i Aida Begić u saradnji sa Farukom Šabanovićem, a film je sniman u goraždanskom selu Žigovi. U glavnoj ulozi je mlada Zana Marjanović, a igraju i Jasna Ornela Beri, Irena Mulamuhić, Sadžida Šetić, Vesna Mašić, te Emir Hadžihafizbegovića i drugi. Snimljen je za samo pet radnih sedmica u septembru i oktobru 2007. godine.

Na ovogodišnji Cannes Film Festival prijavljeno je više od 3.000 naslova, što uspjeh filma "Snjeg" čini još većim i značajnijim, posebno ako se uzme u obzir činjenica da na festival bude odabrano i prikazano u glavnim selekcijama samo 60-ak najboljih filmova na svijetu.

Ovo je prvi put nakon dužeg perioda da će jedan bosanskohercegovački film premijerno biti prikazan u jednoj od selekcija na Cannes Film Festivalu. Ovo je također prvi put u historiji bh. filma, i na teritoriji bivše Jugoslavije, da se u selekciji našao film u kojem glavna zanimanja kao što su režija, scenarij i produkcija potpisuju žene.

Scenarij za film dobio je brojna priznanja, a film je podržan od strane FTV, Fondacije za kinematografiju, Grada Sarajeva, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te inostranih fondova Fond Sud, MDM, Eurimages i DEFC-Iran, uz veliku pomoć sponzora.

Scena iz filma
Scena iz filma "Snijeg"
Scena iz filma
Scena iz filma "Snijeg"