Međunarodna konkurencija
31

Film "Sin" rediteljice Ines Tanović proglašen najboljim na festivalu u Rumuniji

N. O.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Film "Sin" bh. rediteljice Ines Tanović, a koji je nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Rumunije, proglašen je najboljim u kategoriji dugometražnog filma u međunarodnoj konkurenciji Internacionalnog festivala umjetnosti u gradu Buzau u Rumuniji.

Pobjednici festivala "BUZZ IFF 2021" proglašeni su na nagradnoj svečanosti u petak, 17. septembra 2021 godine, a u kategoriji dugometražnog filma prvo mjesto zauzeo je bh. film iz 2019. godine.

Kako bi pojasnili svoju odluku i razloge dodjele nagrade upravo "Sinu", na zvaničnoj Facebook stranici festivala napisali su: "Snažna i dramatična priča o sazrijevanju, razvijena s pažnjom prema detaljima i za glumačku izvedbu mladog Dine Bajrovića u ulozi Armana. Savršen balans između nevezanosti i uključenosti".

Rediteljica je na svom profilu podijelila screenshot ove objave te najavila da će film biti dostupan u kinima od 24. septembra.

"Sin" je drugi dugometražni igrani film rediteljice Ines Tanović koji donosi priču o međusobnim odnosima četveročlane porodice u Sarajevu u kojoj je jedan od sinova usvojen. Kroz priču se provlače porodični odnosi između majke, oca i dva sina, čime Tanović poentira izazove roditeljstva i odrastanja u Sarajevu danas.

Uloge u filmu ostvarili su Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Lidija Kordić, Lazar Dragojević, Kemal Rizvanović, Enes Kozličić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Jernej Kogovšek, Izudin Bajrović, Admir Glamočak i drugi.