Večeras premijera
204

Film "Sin" donosi snažnu priču o roditeljstvu i odrastanju u Sarajevu danas

E. Lj.
U Narodnom pozorištu Sarajevo upriličena je novinarska projekcija filma "Sin" bh. rediteljice Ines Tanović, koji donosi snažnu priču o roditeljstvu i odrastanju u Sarajevu danas, a koji otvara 25. Sarajevo Film Festival.

Film "Sin" je drugi dugometražni igrani film rediteljice Ines Tanović koji donosi priču o međusobnim odnosima četveročlane porodice u Sarajevu u kojoj je jedan od sinova usvojen.

"U jednom trenutku sam shvatila da roditelji koji usvoje dijete imaju mnogo veću odgovornost. Ja sa svojim djetetom imam potpuno otvoren odnos jer moje dijete, bez obzira na to šta ja rekla ili uradila, zna da ga bezuslovno volim. Međutim, počela sam razmišljati šta da sam to dijete usvojila. Ovaj film je moj autorski pristup stvarima koje se događaju u mojoj okolini, a koje me dotiču", rekla je Tanović.

Kroz priču se provlače porodični odnosi između majke, oca i dva sina, čime Tanović poentira izazove roditeljstva i odrastanja u Sarajevu danas.

"Nikada nije postojala neka skica, jer sam željela ispričati ono što se događa oko mene. Mnoge stvari izašle su iz mene potpuno nesvjesno, tek sada kad gledam film uviđam koliko sam slojeva pokrenula - od odnosa roditelja i djece, odnosa supružnika, odnosa žene i njene majke, onda socijalni nivo koji prikazuje kako žive djeca iz bogatijih porodica u odnosu na one siromašnije. Momak koji se pridružuje IDIL-u je tu da shvatimo da takve odluke nisu uvijek ideološke prirode, već da je neku djecu koja se bore za svoju egzistenciju lako prevarati i namamiti. Imate i primjer gdje dječak koji stalno igra videoigrice misli da je to super i da je život poput onoga što vidi na ekranu", pojasnila je Tanović dodajući kako je htjela apostrofirati vrijednosti današnjih generacija.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Dino Bajrović koji u ovom filmu utjelovljuje usvojenog sina kaže da mu je odrastanje u Sarajevu mnogo pomoglo i utjecalo da formira lik Armana.

"Uvijek sam bio nemiran i susretao sam se s različitim profilima ljudi, što mi je, iskreno, mnogo pomoglo. Osim toga, Arman i ja smo slični temperamentom i karakterom i to mi je također pomoglo da izgradim ovaj lik", rekao je Bajrović.

Njegovu majku utjelovila je Snežana Bogdanović koja kaže da joj nije bilo teško razumjeti priču koju je Tanović željela ispričati.

"Moje iskustvo nije ni slično ovome, ali glumac treba imati sposobnost da razumije svijet oko sebe. Savršeno roditeljstvo ne postoji, i svi mi u tom procesu pravimo neke greške i ništa nam ne garantuje da nećemo povrijediti dijete. Bez obzira na to da li je dijete usvojeno ili ne, roditelji prolaze fazu u kojoj dijete pokušava spoznati ko je i šta je. To su nekad veoma turbulentni procesi i zbog toga je veoma važno pričati intimne priče i osvjetljavati događaje koji su naša svakodnevnica", rekla je Bogdanović.

Uliks Fehmiu koji u filmu glumi oca ističe da je sjajno što je Tanović napravila film koji se bavi mladima u Sarajevu.

Osim Dine Bajrovića, Snežane Bogdanović i Uliksa Fehmiua uloge u filmu ostvarili su Izudin Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Lidija Kordić, Jasna Ornela Berry, Hamza Ajdinović, Minka Muftić i mnogi drugi.

Publika Sarajevo Film Festivala ima priliku pogledati ovaj film istovremeno u Narodnom pozorištu Sarajevo te u Ljetnom kinu Raiffeisen. Film će publici SFF-a predstaviti Ines Tanović zajedno s glumačkom, autorskom i produkcijskom ekipom filma.