Kandidat za Oscara
4

Film "Sin" bh. rediteljice Ines Tanović na Filmskom festivalu u Goteborgu

Dž. L.
Film "Sin" bosanskohercegovačke rediteljice Ines Tanović 2020. godinu otvara predstavljanjem na 43. izdanju Filmskog festivala u Goteborgu, najznačajnijoj filmskoj smotri u Švedskoj.
Ostvarenje koje je nastalo u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Crne Gore, publika u Goteborgu imat će priliku pogledati u sklopu programa Five Continents posvećenog najzanimljivijim naslovima iz cijelog svijeta.

Filmski festival u Goteborgu otvoren je danas, a trajat će sve do 3. februara.

Tanović je sretne vijesti podijelila na Facebooku uz opis: "Sin 2020. otvara u Goteborgu".

Nakon premijere na 25. Sarajevo Film Festivalu, Tanović se sa svojim filmom predstavila i na 24. Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu u Južnoj Koreji. "Sin" je inače kandidat iz BiH za nagradu Oscar Američke akademije.

"Sin" je drugi dugometražni igrani film rediteljice Ines Tanović koji donosi priču o međusobnim odnosima četveročlane porodice u Sarajevu u kojoj je jedan od sinova usvojen. Kroz priču se provlače porodični odnosi između majke, oca i dva sina, čime Tanović poentira izazove roditeljstva i odrastanja u Sarajevu danas.

Uloge u filmu ostvarili su Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Lidija Kordić, Lazar Dragojević, Kemal Rizvanović, Enes Kozličić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Jernej Kogovšek, Izudin Bajrović, Admir Glamočak i mnogi drugi.