Veliki uspjeh filma Srđana Šarenca
0

Film "Selo bez žena" osvojio People's Award Estonia

Sarajevo-x.com
Srđan Šarenac
Srđan Šarenac
Dokumentarni film Srđana Šarenca "Selo bez žena" osvojio je People's Award Estonia u kategoriji autorskog dokumentarnog filma na 25. festivalu dokumentarnog i antropološkog filma u Parnu u Estoniji.

"Selo bez žena" je film o braći Janković, posljednjim stanovnicima sela Zabrđe neženjama u 30-im godinama koji kreću u potragu za nevjestama iz Albanije. Braća Janković imaju 70 ovaca, sedam pasa, jednog pjevca i žive u Zabrđu gdje ženska noga nije kročila poslednjih 15 godina.

Film prati komična nastojanja najstarijeg brata Zorana (35) da pronađe nevjestu i spasi selo od nestanka.

U susjednoj Albaniji situacija je obrnuta, svi muškarci otišli su na rad u Grčku i žene su ostale same. Braća Janković koji su ratovali protiv Albanaca sada su u prilici da pruže ruku pomirenja "neprijatelju".

Do sada je film prikazan na 20 međunarodnih festivala, a dobitnik je nagrade Documenta Madrid za autorski dokumentarac 2011, a osvojio je i nagradu za najbolji projekat Zagrebdox pitching Foruma 2008. godine.

U julu film će biti prikazan na Sarajevo film festivalu i Doku Prizren film festivalu u Prizrenu.

Scenarist i reditelj filma je Srđan Šarenac, a producenti Estelle Robin You i Igor A. Nola. Film je nastao u produkciji Les Films du Balbari, te u koprodukciji s Mainframe Production.