Vrijedna nagrada
26

Film "Šavovi" Elme Tataragić proglašen najboljim u "Panorama" programu na Berlinaleu

Klix.ba
Film "Šavovi" bh. scenaristice Elme Tataragić, u režiji Miroslava Terzića, proglašen je najboljim filmom u "Panorama" programu 2019. godine na 69. izdanju Berlinalea.

Članovi žirija su istakli da je film je odličan primjer snage filmske umjetnosti, te su pohvalili režiju, tehniku, scenarij i glumu. Tataragić je na svom Facebooku napisala da je zahvaljujući ovoj vrijednoj nagradi Europa Cinemas, filmu osigurana značajna promocija.

Elma Tataragić (Foto: Klix.ba)
Elma Tataragić (Foto: Klix.ba)

Film se bavi veoma aktuelnom temom u Srbiji, ali i cijelom regionu, a to je krađa novorođenčadi u porodilištima. Film prati priču žene koja je ubijeđena da je njen sin, za kojeg su joj doktori rekli da je preminuo poslije rođenja prije 17 godina, zapravo živ. Glavnu ulogu u filmu tumači Snežana Bogdanović.

Na ovom filmu su reditelj Miroslav Terzić i scenaristica Elma Tataragić počeli sarađivati prije šest godina, a u međuvremenu je film podržao poznati program za scenariste Nipkow iz Berlin, te za samu produkciju Filmski centar Srbije, Hrvatski audio-vizualni centar, Slovenski filmski sklad te Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Program "Panorama" predstavlja eksplicitno drugačije, eksplicitno feminističko, eksplicitno političko i istovremeno nastoji razmišljati izvan ovih kategorija - uvijek u potrazi za novim, hrabrim, nekonvencionalnim i drugačijim u suvremenoj kinematografiji. Program predstavlja mlade, uzbudljive talente iz cijelog svijeta, ali i otkriva najnovije radove renomiranih filmskih autora.