Program "Panorama"
8

Film "Šavovi" bh. scenaristice Elme Tataragić bit će prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu

Piše: L. K.
Elma Tataragić
Elma Tataragić
Nakon što je za ovogodišnje Berlinale u zvaničnoj takmičarskoj selekciji odabran film "Bog postoji, zove se Petrunija", još jedan film bh. scenaristice Elme Tataragić postao je dio ovog velikog događaja. U pitanju je film "Šavovi" koji je ušao u program "Panorama".

Film "Šavovi" bavi se veoma aktuelnom temom u Srbiji, ali i cijelom regionu, a to je krađa novorođenčadi u porodilištima. Film prati priču žene koja je ubijeđena da je njen sin, za kojeg su joj doktori rekli da je preminuo poslije rođenja prije 17 godina, zapravo živ. Glavnu ulogu u filmu tumači Snežana Bogdanović.

"Sretna presretna scenaristica broj dva! Kao da jedan film nije bio dovoljan, ali i 'Šavovi' čiji scenarij potpisujem ušao u Berlin, program Panorama", napisala je Elma komentarišući ovaj veliki uspjeh.

Insert iz filma
Insert iz filma "Šavovi"

Na ovom filmu su reditelj Miroslav Terzić i scenaristica Elma Tataragić počeli sarađivati prije 6 godina, a u međuvremenu je film podržao poznati program za scenariste Nipkow iz Berlin, te za samu produkciju Filmski centar Srbije, Hrvatski audio-vizualni centar, Slovenski filmski sklad te Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Film je odabran u zvaničnu sekciju Panorama 69. Internacionalnog filmskog festivala Berlinale koja svake godine donosi oko 40 najnovinjih filmova iz cijelog svijeta. Ovaj program predstavlja eksplicitno drugačije, eksplicitno feminističko, eksplicitno političko i istovremeno nastoji razmišljati izvan ovih kategorija - uvijek u potrazi za novim, hrabrim, nekonvencionalnim i drugačijim u suvremenoj kinematografiji. Program predstavlja mlade, uzbudljive talente iz cijelog svijeta, ali i otkriva najnovije radove renomiranih filmskih autora.

Osim toga, film "Bog postoji, zove se Petrunija" naše scenaristice takmiči se za prestižnu nagradu Zlatni medvjed zajedno sa flimovima Fatiha Akina, Hans Pettera Molanda, Agnès Varde i drugih.

Ovaj film prikazuje komični apsurd svijeta u kojem živimo, fokusirajući se na život nezaposlene tridesetjednogodišnjakinje Petrunije koja odlučuje uraditi nezamislivo i umiješati se u "muški" svijet.