Poučan dokumentarac
181

Film "re:Generacija" u ponedjeljak u Brezi: Mi šaljemo priču pomirenja

Klix.ba
"re:Generacija" , prvi bosanskohercegovački film koji je prikazan u sjedištu UN-a u New Yorku, bit će prikazan naredne sedmice i u Brezi.

Ovaj izuzetno emotivan i poučan dokumentarac publika će moći pogledati u Kino sali Breza u ponedjeljak, 8. aprila, s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan, a nakon projekcija će biti upriličene i zanimljive debate na temu prošlosti i budućnosti mladih u BiH sa protagonistima i gostima.

Riječ je o USAID-ovom projektu koji govori o generaciji koja je morala otputovati u prošlost svojih roditelja kako bi promijenila svoju budućnost. Realizaciju projekta i produkciju filma, koji je okupio predstavnike različitih etničkih skupina, potpisuje Međunarodni republikanski institut u BiH (IRI) i udruženje Magacin Kabare, a film je režirao Emir Kapetanović.

Emina Lišančić, jedna od učesnica projekta i ambasadorica pomirenja iz Kotor Varoša ponosna je što je dio ekipe koja svijetu šalje drugačiju priču – priču pomirenja.

"Nisam očekivala da će ratne priče ostaviti toliko jake utiske, izazvati emocije sa kojima se svako od nas nosio na svoj način. S druge strane čuli smo dosta pozitivnih priča koje ulijevaju nadu u perspektivniju budućnost BiH. Uvidjeli smo da svaka priča ima više strana te da je poštovanje put ka dobroj i zdravoj saradnji", kazala je Lišančić.

Među učesnicima projekta i protagonistima filma koji su šest mjeseci putovali kroz BiH i govorili o pomirenju, zagovaranju promjena u lokalnim zajednicama i svojoj viziji bolje BiH je i Neđo Ždrnja iz Drvara. Ističe da je ekipa re:Generacije dokaz da se rad i trud isplate te da nikada ne treba gubiti nadu.

"Mladi pod hitno trebaju ovu državu uzeti u svoje ruke. Političari su nam u nekoliko navrata priznali da nemaju ideju kako doći do konačnog mira u BiH i kako zaustaviti odlazak mladih. Mi mladi to znamo i možemo. Trebaju nam dati šansu", poručio je Ždrnja.