{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Film re:Generacija premijerno prikazan u Sarajevu

F
FENA
18.10.2018. u 20:21
185
4
Film re:Generacija premijerno prikazan u Sarajevu
185
Priča o deset mladih ambasadora pomirenja USAID-ovog projekta re:Generacija, koji su u prethodnih godinu dana istraživali međuljudske odnose i zagovarali razumijevanje i pomirenje u BiH, ekranizirana je u dokumentarnom filmu Emira Kapetanovića, a koji je večeras premijerno prikazan u sarajevskom kinu Meeting Point.
Pored brojnih zvanica, učesnika i partnera projekta, premijeri filma prisustvovala je i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack.

"Zahvalni smo svim našim partnerima koji su učestvovali u ovom projektu, Međunarodnom republikanskom institutu, Magacinu Kabare, kao svim pojedincima koji su zajedno radili. Prošlog proljeća sastala sam se i razgovarala sa deset ambasadora pomirenja i ono što mogu reći jednostavno je da oni pokazuju posvećenost i opredjeljenost da rade na najtežim pitanjima za ovu zemlju da bi napravili bolju budućnost za sebe i svoje porodice", izjavila je ambasadorica Cormack uoči premijere filma.

Nakon što ovaj film bude prikazan u svih deset gradova iz kojih dolaze ambasadori pomirenja, kako je dodala Cormack, također će biti prikazan i u SAD.

Dokumentarac govori o generaciji koja je morala otputovati u prošlost svojih roditelja kako bi promijenila svoju budućnost. Na tom putovanju mladi ambasadori pomirenja odlaze u posjete bh. gradovima, razgovaraju sa bivšim vojnicima i žrtvama rata, vjerskim poglavarima i drugima. Uprkos brojnim podjelama, ovaj film je pokazao da se oko jedne činjenice svi jednoglasno slažu, a to je da promjene u BiH jedino mogu pokrenuti mladi.

Reditelj filma "re:Generacija" Emir Kapetanović je kazao da je ovo prvi put da je jedan dokumentarni film okupio predstavnike različitih etničkih skupina u ovolikom broju i omogućio im da razmjene iskustva i mišljenja o sadašnjosti i budućnosti BiH.

"Razumijevanje i pomirenje su jedini put kojim svi odavno žele krenuti", naveo je Kapetanović.

Producentica filma Zana Marjanović je kazala da ovaj film ujedno predstavlja umjetnički projket i odgovornost prema društvu. Radi se o filmu o pomirenju, miru i mladim ljudima koji rade na promociji zajedništva.

"Ovaj projekt je velika čast za Međunarodni republikanski institut. Mi smo dugo godina prisutni u BiH radeći programe koje finansira američka vlada, ali ovo je na neki način i za nas nešto novo, biti involvirani u ovako jedan divan film sa mladim ljudima iz BiH i to je bilo zaista fantastično iskustvo", kazao je direktor Međunarodnog republikanskog instituta u BiH Borislav Spasojević.

Vlastitim primjerom ambasadori pomirenja stavili su do znanja svim svojim sugrađanima i sunarodnjacima da, pored velikog broja mladih ljudi koji odlaze iz naše zemlje, postoje i oni koi žele ostati i graditi bolju budućnost za sebe i sva naredna pokoljenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: