Dokumentarac
383

Film "Put" producenta Srđana Šarenca osvojio NFTA 2018 nagradu u Los Angelesu

Klix.ba
Dugometražni dokumentarni film "Put" (The Road Movie) osvojio je nagradu National Film & TV Awards (NFTA) 2018 u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma. Dodjela nagrada je održana u Globe theater u Los Angelesu.

Režiju filma "Put" potpisuje Dimitrije Kalašnikov. Film je snimljen u koprodukciji Bjelorusije, Rusije, Srbije, Bosna i Hercegovine, Hrvatske i SAD-a. Domaći producent je Srđan Šarenac (Novi Film).

"Dugometražni dokumentarni film 'Put' je portret Rusije kroz snimke sa kamera koje se nalaze u automobilima. Dosta komičnih i tužnih scena se dogodi na ruskim putevima, od padobranca koji pada nasred autoputa do mlade koja bježi sa svog vjenčanja. Ovaj film prikazuje potpuno novi pristup dokumentarnom filmu jer je sačinjen od videosnimaka za koja smo otkupili autorska prava i od njih napravili film. Moglo bi se reći da ovaj projekt nije imao fazu snimanja, nego fazu pronalaska snimaka koja je trajala deset mjeseci, pa zatim montažu za koju nam je trebalo šest mjeseci", rekao je Šarenac.

Ovaj je film imao distribuciju u 80 kina širom Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Film je prethodno prikazan u takmičarskom programu "First Appereance" u okviru prestižnog ferstivala IDFA, a zatim na još 80 filmskih festivala kao što su Hot Docs, True/False i Sarajevo Film Festival.