Veliko priznanje
1.3k

Film "Pun mjesec" Nermina Hamzagića dobio nagradu na Cottbus Film Festivalu

E. Lj.
Film “Pun mjesec”, debitanstsko dugometražno ostvarenje Nermina Hamzagića, dobio je nagradu ekumenskog žirija na Cottbus Film Festivalu, dok je Albanu Ukaju za ulogu u ovom filmu dodijeljena nagrada za najboljeg glumca.

"Jako sam sretan i zahvalan ekipi koja je vjerovala u naš film i festivalu u Cottbusu koji nas je pozvao i uvrstio u takmičarski program. Sutra navečer će film biti prikazan na festivalu u Skopju i nadamo se da će nam nagrade omogućiti što duži festivalski život", rekao je Hamzagić za Klix.ba.

Sreću zbog nagrade nije krio ni Alban Ukaj kojem je za ulogu inspektora Hamze u ovom filmu dodijeljena nagrada za najboljeg glumca.

“Zaista nisam očekivao da od svih uloga i filmova izaberu naš film i istaknu moju ulogu. Sretan sam, ‘Pun mjesec’ je film koji je napravljen s puno ljubavi. Ovo je nagrada za cijelu glumačku ekipu, jer su svi oni izgradili moje ulogu. Jedva čekam da se vratim i podijelim sreću sa svima”, rekao je Ukaj.

Film “Pun mjesec” bh. reditelja Nermina Hamzagića sinoć je imao svjetsku premijeru upravo na Cottbus Film Festivalu.

Priča govori o ličnoj drami sa snažno prisutnim socijalnim kontekstom i dozom crnog humora koji većinom proizilazi iz odbrambenog mehanizma likova koji tako nalaze način da se nose s teškim životnim situacijama.

Radnja filma odvija se u noći punog mjeseca u kojoj u policijsku stanicu u Sarajevu pristižu različiti likovi otkrivajući vlastite životne priče i crtajući sliku savremenog bosanskohercegovačkog društva.