Sarajevo
14

Film "Praznik rada" reditelja Pjera Žalice prikazan u Cineplexxu

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Film "Praznik rada" bh. reditelja Pjera Žalice večeras je prikazan u Cineplexxu u Sarajevu.
"Divno je bilo što smo zatvorili Sarajevo Film Festival. To je ipak festivala publika. Isto tako mi je drago što smo napokon dočekali da ljudi ponovo mogu kupiti kartu, otići u kino i istinski uživati u filmu. Moja generacija smatra da je ovo jedini pravi doživljaj filma. Svi smo izuzetno uzbuđeni i sretni. Nadam se da će distribucija biti uspješna. Nakon toga će se film moći gledati na platformama. Međutim, mislim da postoji samo jedno pravo mjesto za gledanje filma, a to je kino dvorana", rekao je Žalica.

Nakon Sarajeva, ekipa filma ide ususret publici u Banjoj Luci u četvrtak, 13. oktobra; Mostaru u petak, 14. oktobra; u Tuzlu u ponedjeljak, 17. oktobra i Zenicu u utorak, 18. oktobra. Distributer filma za BiH je Obala Art Centar iz Sarajeva. Linkovi za kupovinu ulaznica: CineStar, Cineplexx Sarajevo, Cineplexx Mostar.

"Praznik rada" prati Armina, koji nakon 10 godina provedenih u Njemačkoj, u gluho doba noći dolazi u BiH. Prvomajski su praznici, tek se oženio i želi da iznenadi oca Fudu. Fude nema, komšija kaže: "Uhapsiše Fudu, ko zna zašto." U mahali je nemir. Fudo je zločinac?! Armin želi doznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.

Uloge tumače: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović i Adnan Goro.