Uspjeh bh. reditelja
175

Film "Praznik praznine" Jasmina Durakovića nagrađen na Pula Film Festivalu

L. K.
Duraković i Kudumović u Areni (Foto: Pula Film Festival)
Duraković i Kudumović u Areni (Foto: Pula Film Festival)
Na Pula Film Festivalu jučer su dodijeljene nagrade u programu "Filmovi u nastanku", a ostvarenje "Praznik praznine" bh. reditelja Jasmina Durakovića osvojilo je jedno od tri velike nagrade.

Nagradu u vrijednosti od 3.000 eura sinoć su u pulskoj Areni preuzeli Duraković i producentica film Amira Kudumović. Tom prilikom su zahvalili žiriju te naglasili kako je osvajanje nagrade znak da su uprkos izazovima uspjeli napraviti kvalitetan film.

Podsjetimo, film "Praznik praznine" premijerno je prikazan upravo ove godine na Pula Film Festivalu. Film "Praznik praznine" donosi priču o društvenom i političkom glibu današnjeg Sarajeva i BiH u kojima caruju korupcija i laž. Zasnovan je na istinitim pričama, likovima i događajima, uz primjesu fikcije.

Glavne uloge igraju Senad Bašić i Ena Kurtalić, a sporedne: Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Vanesa Glođo, Haris Burina, Slaven Knezović, Mirsad Tuka i Nadine Mičić. Direktor fotografije je Šahin Šišić, scenografiju potpisuju Osman Arslanagić i Maja Cerić, a kostimografiju Adisa Vatreš Selimović i Belma Žižko.

Ovo je Durakovićev peti dugometražni igrani film, ranije je predstavio "Nafaku", "Sevdah za Karima", "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena" i "The Final Barrier".

Ovogodišnje izdanje Pula Film Festivala traje od 17. jula do sutra (23.7.). Više informacija o festivalu potražite ovdje.