Ulaz besplatan
0

Film pod zvijezdama: Operacija kino danas i sutra u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Klix.ba
Operacija kino, putujuće kino Obala Art Centra u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, na novoj je ljetnoj turneji. Izvan festivalskih datuma i festivalskih lokacija, Operacija kino publici u gradovima širom BiH donosi nagrađivana filmska ostvarenja. Filmovi se gledaju u posebnom ambijentu, a sve uz besplatan ulaz.

Operacija kino stiže i u Gornji Vakuf–Uskoplje, gdje će publika imati priliku pogledati dva nagrađivana filmska ostvarenja "Hladni rat" Pawela Pawlikowskog i "Moje nevjerovatno ljeto s Tess" Stevena Wouterlooda.

Filmovi počinju u 21 sat, i to "Hladni rat" 15. juna, a "Moje nevjerovatno ljeto s Tess" 16.juna. Projekcije se održavaju u JU centar za obrazovanje, sport i kulturu. Sljedeći grad u sklopu turneje je Kakanj (19. i 20.06.).

Film "Hladni rat" Pawela Pawlikowskog, nagrađen za najbolju režiju na festivalu u Cannesu 2018. godine, uz ogroman interes publike svečano je otvorio prošlogodišnji, 24. Sarajevo Film Festival.

Poljski redatelj i ove se godine vraća na Sarajevo Film Festival, i to kao dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 25. Sarajevo Film Festivala (16-23. august 2019.). Pawlikowski je 2015. osvojio Oscara za najbolji strani film za film “Ida”, koji je prije toga prikazan na 20. Sarajevu Film Festivalu i oduševio publiku.

Moje nevjerovatno ljeto s Tess" debitantski je dugometražni film nizozemskog redatelja Stevena Wouterlooda. Temeljen na nagrađivanom romanu Anne Woltz, omiljene nizozemske spisateljice mladih, ovaj je film dobitnik specijalnog priznanja žirija programa Generation Kplus ovogodišnjeg Berlinalea.

Film je dobitnik međunarodne Emmy Kids nagrade i nagrade na Toronto Kids Int. Film Festivalu. Operacija kino se odvija u partnerstvu sa Dm drogerie markt BiH i Ambasadom Švicarske u Bosni i Hercegovini.