Film/TV
0

Film "Pirates of the Caribbean: At World's End" na prvom mjestu box-officea

Sarajevo-x.com
Scena iz filma "Pirates of the Caribbean: At World's End"
Scena iz filma "Pirates of the Caribbean: At World's End"
Treći nastavak Disneyeve franšize "Pirates of the Caribbean: At World's End" u svom prvom vikendu prikazivanja u SAD-u zaradio je 112,5 miliona dolara, što je značajno manje od rezultata kojeg je postigao njegov prošlogodišnji prethodnik "Dead Man's Chest" (135,6 miliona dolara).

"At World's End" je postigao peto najbolje otvaranje u historiji box-officea, pri čemu se na toj listi rekorda ispred njega nalaze ovogodišnji blockbusteri "Spider-Man 3" (151,1 miliona) i "Shrek the Third" (121,6).

Ukupna dosadašnja zarada filma "Pirates of the Caribbean: At World's End" iznosi 332 miliona dolara.

Nakon uspjeha prvog dijela "Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl" (2003.), kritika je veoma pozitivno ocijenila i drugi i treći nastavak ove franšize. Kritika smatra kako su drugi i treći dio puno bliži atrakciji Disneyevog tematskog parka na kojem je cijela franšiza i bazirana. Uzbudljiva dešavanja i nevjerovatni efekti su nadomjestili šarm prvog dijela, koji je Johnnyju Deppu donio nominaciju za Oskara za ulogu pirata Jacka Sparrowa.

"At World's End" je prikazan samo 10 mjeseci nakon filma "Dead Man's Chest". Sa veoma dobrim rezultatom u prvom vikendu prikazivanja, film "At World's End" će izgleda izbjeći sudbinu "propalih trećih nastavaka'', kao što su bili "Jurassic Park III" i "The Matrix Revolutions".

Novi nastavak filma "Pirates of the Caribbean" je sa prvog mjesta skinuo crtani film "Shrek the Third", koji sada zauzima drugo mjesto i koji je ovog vikenda ostvario zaradu od 51 milion dolara. "Shrek the Third" je do sada u SAD-u ostvario zaradu od preko 200 miliona dolara.

Sa osvojenih 13,7 miliona dolara, "Spider-Man 3" je zauzeo treće mjesto, podižući svoj total na 303,3 miliona dolara na američkom box-officeu. "Spider-Man 3" je širom svijeta ostvario zaradu od preko 800 miliona dolara.

Top 10 američkog box-officea:

  1. "Pirates of the Caribbean: At World's End"
  2. "Shrek the Third"
  3. "Spider-Man 3"
  4. "Bug"
  5. "Waitress"
  6. "28 Weeks Later"
  7. "Georgia Rule"
  8. "Disturbia"
  9. "Wild Hogs"