Meeting Point
0

Film "Piran-Pirano" predstavljen sarajevskoj publici

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Pred punom dvoranom i brojnim poznatim gostima u sarajevskom kinu "Meeting Point" u četvrtak navečer održana je bh. premijera filma slovenačkog režisera Gorana Vojnovića "Piran - Pirano".

U filmu o partizanskom borcu, kojeg rat zatekne u slovenačkom gradu Piranu, glavnu ulogu tumače bh. glumci Mustafa Nadarević i Moamer Kasumović, a uz njih glume i Boris Cavazza, Francesco Borchi i Nina Ivanišin.

Film je svoje premijerno prikazivanje imao na Danima slovenskog filma 1. oktobra u Portorožu, gdje je nagrađen za najbolji scenarij, a nakon premijere uslijedile su i odlične kritike u slovenskim medijima.

Snimljen je velikim dijelom na bosanskom jeziku. Priča je to o partizanu, Bosancu Veljku koji 1945. oslobođa slovenski gradić Piran i u njemu ostaje da živi sa svojom djevojkom, Slovenkom Anicom. Nakon pedeset godina i nakon raspada Jugoslavije, Italijan Antonio se vraća u svoj stan u Piran, u kojem sada živi Veljko. Film tada prelazi u retrospektivu koja traje do samog kraja. Mladi Veljko zajedno sa svojom budućom ženom Anicom od smrti spašava mladog Antonija…

Nakon sarajevske premijere, film će na repertoaru "Meeting Pointa" igrati svaki dan od 19 sati, a bit će prikazivan i u drugim bh. gradovima.