Babylon Berlin - Bosna Butmir
0

Film "Piramida istine" prikazan i u Berlinu

Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Uprotekla dva dana je u Babylon Cinema teatru u Berlinu prikazan dokumentarni film "Piramida Istine". Nakon premijera i projekcija u Kelnu i Dizeldorfu, i publika u Berlinu je također oduševljeno pozdravila ovaj neobični film, koji je dobitnik više međunarodnih nagrada.

Film koji rasvijetljava kontroverznu tematiku bosanskih piramida i prikazuje istinu iz mnogih uglova, nedvojbeno potvđuje postojanje vjerovatno najstarije civilizacije na području Evrope, saopćeno je iz Produkcije EXIT.

Riječ je o Butmirskoj kulturi koja je u prahistoriji, po riječima Dr. Muellera, zajedno s kulturama iz jadransko-dunavskih zemalja činila glavnog stvaraoca impulsa za razvoj srednje i zapadne evrope. Središte ove civilizacije nalazilo se upravo u visočkoj dolini, a Dr. Mueller ga opisuje kao centar političke i ekonomske moći neolita i bakrenog doba.

Činjenica da egipatski arheolozi Dr. Abedi i Dr. Swelim povezuju Butmirsku civilizaciju s nastankom piramida, kao i keramički model piramide pronađen od strane njemačkih arheologa u jednom od naselja Butmirske kulture, predstavljaju pravu senzaciju.

Takođe i izjava Dr. Krola da su žitelji ovih naselja u visočkoj dolini već prije 7.000 godina živjeli kao ljudi na početku dvadesetog vijeka u srednjoj Bavarskoj pobudila je veliko čuđenje i nevjericu. Avantgardni stavovi Semira Osmanagića naišli su na podjeljena mišljenja, a neki od događaja vezani za Osmanagća su zaintrigirali, pa i zabavili publiku. Sveukupni utisak je oduševljenje da Bosna i Hercegovina osim prirodnih ljepota ima i bogatu kulrturno historijsku baštinu, te da nauka još nije dala konačni odgovor na sve zagonetke ovog područja.

Ovom prilikom predstavljeno je i DVD izdanje filma "Piramida Istine" ili "Finding the Truth", koje će omogučiti širem broju publike da pogleda film i sazna istinu o bosanskim piramidama, kao i prahistorijskoj civilizaijci Butmira. Nakon projekcija u Berlinu slijedi premijera u Washingtonu 28. Marta u E Street Cinema.

Četiri godine film slijedi protagoniste ove priče na tri kontinenta: od Bosne, Njemačke do Egipta i Amerike, otkrivajući istinu o dalekoj prošlosti, kao i ljudske faktore: strast, ljubomoru i licemjereje. Kontradikt o piramidama, njihova povezanost s postojećom civilizacijom, politika i mediji, te brojni domaći i inostrani stručnjaci prožimaju ovaj film konstantnom napetošću.

Nevjerovatna dostignuća Butmirske kulture predstavljaju baštinu od svjetskog značaja i daju svojevrstan pečat cijeloj problematici. Ono u čemu su i žestoko polarizovane strane saglasne jeste da je Bosna i Hercegovina kolijevka evropske civilizacije, kulture i umjetnosti.