Neobično poklapanje
17

Film "Outbreak" je napunio 25 godina

DP
Prije četvrtine stoljeća svijet je vidio zastrašujuću priču o smrtonosnoj epidemiji, a radi se o filmu "Outbreak".

S obzirom na aktuelna događanja u vezi s koronavirusom, godišnjica filma "Outbreak" vjerovatno nije mogla "pasti" u gore vrijeme, piše CNN.

Drama u kojoj igraju Dustin Hoffman, Morgan Freeman, Rene Russo i Cuba Gooding Jr. premijerno je prikazana u  SAD-u 10. marta 1995. godine.

"U ovom apokaliptičnom trileru, vojni virolog pokušava spriječiti globalni biološki slom zbog smrtonosnog virusa koji inficira jedan kalifornijski grad", navodi se u Netflixovom opisu filma.

To nije baš ono o čemu trenutno želimo razmišljati, zar ne?

Film je režirao Wolfgang Petersen, a temelji se na ne fikcijskoj knjizi Richard Preston The Hot Zone: A Terrifying True Story, koju je objavio Warner Bros.

Tada je dobio odlične kritike - iako mnogi nisu vjerovali u njegovu vjerodostojnost.

"Iz bilo kojeg stvarnog kuta gledanja, prikazani događaji nikada se ne bi mogli dogoditi tako brzo kao što se ovdje događaju, a razdoblje inkubacije virusa smanjen je da bi se naglasila dramatičnost. Gledatelji to mogu osjetiti dok gledaju, ali filmski producenti su radnju napravili tako brzo da se pitanja, rupe u priči i nelogičnosti gube u retrovizoru prije nego što stignemo razmisliti o njima", napisao je kritičar Todd McCarthy za Variety.

"Outbreak" je trenutno dostupan za streaming na platformama Netflix, Amazon Prime, YouTube, iTunes, Google Play i Vudu.