"The Whistleblowers"
0

Film o trgovini ženama u BiH sa Monicom Bellucci

Sarajevo-x.com
Oskarom nagrađena Rachel Weisz glumit će uz Talijanku Monicu Bellucci, Vanessu Redgrave i Davida Stratherna u političkoj drami "The Whistleblowers" koja govori o lancu bijelog roblja u Bosni i Hercegovini, objavljeno je u srijedu.

Priliku da glumi uz velika imena imat će i srbijanski glumac Sergej Trifunović, a film je prvijenac ukrajinske režiserke Laryse Kondracki.

Film se zasniva na stvarnom događaju gdje Kathryn (Rachel Weisz), uposlenica u uredu Ujedinjenih nacija u BiH, razotkriva lanac trgovine ženama koja se vrši putem američke kompanije DynCorp i samih Ujedinjenih nacija.

Glavni lik otkriva da se sve to dešava na pijaci Arizona, koja u toku dana predstavlja pravi buvljak sa svim i svačim u ponudi, a tokom noći se pretvara u mjesto poznato po trgovini ženama i djevojkama.

Pripadnici UN-a od ovog posla zarađuju veoma dobro, a Kathryn, nakon što to otkrije, dobija otkaz i cijeli slučaj se vješto prikriva pred očima javnosti.

Trifunović tumači ulogu bh. policajca, jedine osobe koja pomaže UN-ovoj službenici. Nekolicina pripadnika UN-a nakon zbog tog skandala dobija otkaz, ali niko ne biva krivično gonjen.

Snimanje filma vršit će se na više lokacija u Bukureštu (Rumunija).

Naziv "The Whistleblowers" u neformalnom govoru koristi se kao oznaka za one koji izazivaju metež, a režiserka Kondracki važi za mladu i talentovanu profesionalku.