"Resolution 819"
0

Film o Srebrenici na festivalu u Rimu

Sarajevo-x.com
Ekipa filma "Resolution 819" na filmskom festivalu u Rimu
Ekipa filma "Resolution 819" na filmskom festivalu u Rimu
Francusko-poljski film "Resolution 819" koji u srijedu prikazan na filmskom festivalu u Rimu još jedan je u nizu filmova koji govori o ratnim sukobima u BiH.

Film "Resolution 819", italijanskog reditelja Giacoma Battiata, televizijska je drama o srebreničkom masakru iz 1995. godine, a ime je dobio po rezoluciji Ujedinjenih nacija koja je garantirala sigurnost i zaštitu srebreničkih muslimana nad kojima će se netom poslije toga izvršiti pokolj.

Francuski glumac igra glavnog lika, Jacquesa Calvesa, francuskog istražitelja i volontera kojeg je Haški tribunal poslao da utvrdi šta se ustvari desilo u Srebrenici koja je bila zaštićena zona UN-a u vrijeme kad ju je srpska vojska doslovce pregazila.

Šest godina traganja za dokazima o genocidu rezultiralo je pronalaskom mnogih masovnih grobnica i velikom procesu protiv počinioca zločina koje je pokrenuo Haški tribunal.

"Moj film želi izazvati emocije. On je posveta Jacquesu Calvezu koji je svojom ličnom predanošću pronašao prave krivce za događaje u Srebrenici", rekao je Battiato italijanskim medijima.